JÖNKÖPING

Här utbildas framtidens app-utvecklare

En helt ny ingenjörsutbildning med inriktning på appar har nyligen startat på Jönköpings Tekniska Högskola. Den treåriga utbildningen har lockat många drygt 60 nya studenter som nu ser en chans att få utveckla framtidens nya appar.

Unik utbildning

Sedan några veckor tillbaka har ett drygt 60-tal studenter inlett sina studier på det helt nya ingenjörsprogrammet mjukavaruutveckling och mobila plattformar på Jönköpings tekniska Högskola. En unik utbildning säger Karl Hammar som är programansvarig.

-Vi är den första Högskolan i landet som erbjuder en treårig ingenjörsutbildning med den här inriktningen och intresset har varit stort. Vi har haft en 20-procentig ökning bland försthandsväljare vilket är kul eftersom många andra program i landet har haft ett minskat söktryck.

Framtidsyrke

Utbildningen är treårig och har kommit till efter att försäljningen av smartphones och surfplattor skjutit i höjden vilket i sin tur gjort att utvecklingen av nya appar tagit fart ordentligt. Många ser nu möjligheten att kunna jobba med att utveckla nya appar i framtiden. En av dom är 19-åriga Oliver Pettersson från Gnosjö.

- Just den här inriktningen med mobila plattformar lockar mig och smartphones är framtiden. Jag skulle gärna vilja utveckla nåt nytt spel likt angry birds säger Oliver Pettersson.

Stefan Hall från Borås har jobbat i nästan 15 år men valde ändå nu att ta tjänstledigt för att börja studera och lära sig mer om apputveckling.

-Jag har alltid varit intresserad av programmering men på mitt jobb fick jag inte möjligheten att jobba med det därför kändes den här app-utbildningen som ett bra alternativ. Mobila applikationer är framtiden säger Stefan Hall.

Bred utbildning med inriktning mot apputveckling

Utbildningen har alltså precis startat och till en början handlar det mycket om att lära sig grunderna i programmering. Så småningom kommer studenterna att delas in i olika grupper där man får i uppgift att utveckla egna appar efter olika behov och krav. Det säger Karl Hammar som är ansvarig för den nya app-utbildningen.

-Under det första året lägger man grunden inom datateknik och programmering eftersom man inte behöver ha några förkunskaper för att börja programmet. Det är först i slutet på det andra året och under det tredje året som vi nischar in oss mot mobila plattformar som android, IOS osv. Då blir det mycket projektarbete och praktiskt arbete med att leverera riktiga appar.

Var hamnar de som gått den här utbildningen?

-Dels blir det inom apputvecklingsspåret. Det finns många nystartade företag inom det området. Men även stora etablerade företag väljer att gå i den riktningen där man integrerar mobila applikationer som tex bergvärmepumpar som styrs via en app. Men alla kommer nog inte att jobba med appar eftersom de får en solid grund inom programmering. De kommer nog kunna jobba med affärssystemsutveckling eller som it-konsulter tror Karl Hammar.