Sveriges Radio i framtiden

"Fler kanaler för svenska folket"

1:22 min

Fler radiokanaler kan bli ett resultat av de nya villkoren för public service. Det säger Sveriges Radios tillträdande VD Cilla Benkö utifrån den utredning som public service-kommittén presenterade idag.

Det är just tv-avgiften som utredningen har väckt flest frågor kring. Den föreslår att avgiften ska ersättas av en skatt, men att den ska hållas utanför budgethanteringen.

Cilla Benkö, som är tillträdande VD för Sveriges Radio, kan inte säga om det är dåligt eller bra. Men det är viktigt att politiken inte kan påverka public service-bolagen.

– Kopplingen blir ju tydligare till politiken jämfört med dagens licens, som har en väldigt tydlig koppling till publiken. Den förlorar man ju då. Den stora frågan är om det påverkar publikens förtroende för oss. Kommer folk att tycka att vi är mer kopplade till politiken, även om det inte är utredarnas avsikt? säger Cilla Benkö.

Det som påverkar vad lyssnarna kommer att höra i radio framöver beror på hur mycket pengar public service-bolagen får. Det sägs det väldigt lite om i utredningen, säger Cilla Benkö. Men fler radiokanaler kan det bli.

– Något annat som är avgörande är att de föreslår en utbyggnad av digitalradio som Sveriges Radio ska få extra pengar för att ha råd med. Om det blir så kommer det innebära fler radiokanaler för svenska folket att lyssna på, säger Cilla Benkö.