Tusentals katalaner protesterar i Barcelona

1:28 min

I Barcelona börjar klockan sex stora demonstrationer för ett självständigt Katalonien. Katalanerna är upprörda över att de betalar mer i skatt till Spanien, än de får tillbaka. Redan på förmiddagen började separatisterna sina möten. Vår korrespondent Alice Petrén var på plats utanför Barcelona.

Talarna för ett fritt Katalonien avlöste varandra i den lilla staden Sankt Cugat upp mot bergen väster om Barcelona. Unga som gamla, socialister som konservativa stod i solen på platsen Rafael de Casanova med den gul-.och rödrandiga katalanska flaggan. Motståndet mot den spanska centralmakten lever vidare.

Katalanerna har industri, turism och starka inkomstkällor, men vinsterna beskattas av Madrid, som fördelar pengarna till andra fattiga regioner, som Andalusien. Orättfärdigt, anser separatister, som Ignacio Bea:

– Den ekonomiska krisen gör att människor söker alternativ, säger den unge socialisten.

Han tror att Katalonien med sina sju miljoner invånare skulle klara sig bättre på egen hand som ett litet EU-land, som Danmark eller Holland. Han är inte ensam.

Krisen har slagit hårt här med försämrad vård, indragna socialbidrag och sänkta löner. Nyligen begärde Katalonien cirka 45 miljarder kronor i akutlån från den spanska staten för att klara betalningarna, samtidigt som regionen årligen skjuter till betydligt större belopp.

Företagaren Ignacio Miras ska åka ner från Sankt Cugat för att protestera.

– Spaniens regering måste börja lyssna på oss och ge oss mer makt, säger han.

Tiotusentals katalaner har bussats in under dagen. Den gulröda randiga flaggan syns över allt.