I kväll börjar hockeyallsvenskan

Så ska Asplöven chocka Sverige

5:51 min

I kväll gör Asplöven debut i hockeyallsvenslan. Och trots kort förberedelsetid är Haparandaklubben redo att överraska hockey-Sverige.

Norrbotten är åter representerat i hockeyallsvenskan. Piteå och Boden åkte ur 2005, men den här gången är det utmanaren Asplöven Haparanda som ska representera hela Norrland i näst högsta serien.

Men det har varit en hektisk tid för klubben, som fick frågan om spel i allsvenskan efter att Borås inte fått elitlicens för kommande säsong. Det berättar sportchefen och tränaren Per Kenttä.

– Det har varit fullt upp. Allt ifrån att fixa organisation till lagbygge och arenafrågor. Vi är en liten organisation och har inte samma pengar att röra oss med som de andra lagen.

– Sedan skulle vi ha klart allt på en och en halv månads tid, så vi har jobbat i uppförsbacke men det det börjar se ljusare ut. Vi ska vara redo till det startar, säger Kenttä.

Asplöven slutade trea i kvalserien till hockeyallsvenskan så när Borås inte klarade elitlicensen på grund av ekonomiska problem fick Haparandalaget frågan om man ville ha platsen i näst högsta serien. Och Asplöven, som siktat uppåt under flera år, svarade tveklöst ja trots den korta förberedelsetiden.

Hockeyklubben bildades 1972 i gränsstaden med knappt 5 000 invånare, cirka 12 mil nordöst om Luleå längst upp vid Bottenviken. Men Haparanda och finska Torneå med 22 000 invåndare är i många avseenden EN stad med en riksgräns emellan som knappt märks av.

Asplöven gör sin första säsong på den här nivån och är enda Norrlandslag i allsvenskan sedan Sundsvall ramlade ur i våras. Det blir också första gången sedan 2005 som Norrbotten har ett lag i näst högsta serien.

Men trots en liten organisation, små resurser och liten erfarenhet har Asplöven varit aktiva på spelarmarknaden. Med tränaren OCH sportchefen Per Kenttä i spetsen.

– Vi har fått in både rutinerade spelare som Per Hållberg och Conny Strömberg och unga hungriga spelare.

Det har heller inte varit svårt att locka spelare till Haparanda, enligt Kenttä.

– Vi har ju tur att hockeyallsvenskan är kanske världens bästa andraliga och bättre än många förstaligor, så på så sätt har det varit lätt. Sedan gäller det att få ihop alla nya till ett lag.

De långa resorna till och från Haparanda är förstås ett stort samtalsämne, kanske särskilt hos motståndarna. Men Asplöven hoppas lösa det på ett smidigt, om än dyrt, sätt, berättar Per Kenttä.

-- Vi kommer att flyga till de flesta matcherna utom Mora och Leksand dit vi åker buss.

Motståndare som Kalix, Kiruna och Piteå är utbytta mot lag som Djurgården, Leksand och Södertälje, men någon större respekt har man inte.

– Det är bara ett klubbmärke på tröjan, sedan får vi se hur bra de är när spelet börjar.

Och det börjar i kväll när Asplöven möter BIK Karlskoga på bortaplan. På lördag är det hemmapremiär och Kenttä lämnar en hälsning till motståndarna inför deras besök i Haparanda.

– Vi är inte så gästvänliga, det är kallt och isbjörnarna står och vinkar in dem till arenan. Vi kommer inte att ge bort några poäng gratis, avslutar Kenttä.