SVT: Filmbevisen mot journalisterna var fejk

De etiopiska videofilmer som användes som bevis mot journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye är en bluff och iscensatta. Det rapporterar Sveriges Television som tagit del av oredigerat råmaterial till filmerna.

Filmen skulle ge intryck av hårda strider vid gripandet, men i råmaterialet syns hur soldaterna agerar som statister.

På filmbilderna syns hur soldater rusar omkring i terrängen under intensiv skottlossninng och hur två personer som ska vara rebeller från ONLF-gerillan grips av regeringssoldater. Det ska föreställa den dramatiska situationen när svenskarna grips i Ogaden-området i östra Etiopien. Men på andra bilder syns hur samma personer, som ska föreställa rebeller, i stället flinar och skrattar mellan scenerna. Ett regisserat skådespeleri, säger SVT:s reportrar, som granskat ett omfattande råmaterial.

En person som SVT anger som källa, en tidigare offentliganställd i Ogaden, säger att  det bara var skådespelare på bilderna som aldrig ens träffat Martin Schibbye och Johan Persson. 

Redan när filmen användes i rättegången som bevis framstod den som fejk.

En  videosekvens ifrågasattes  och åklagaren tvingades erkänna att ljudet från skottlossning var pålagt i efterhand. Men åklagaren hävdade bestämt att filmerna visade gripandet på ett autentisk sätt.

Tomas Olsson, Perssons och Schibbyes svenska advokat, säger att det var känt att materialet var fabricerat.

På bilderna syns också hur Martin Persson och Johan Schibbye instrueras om vad de ska säga och även att de var relativt svårt skadade.

Materialet som enligt SVT:s källor spelats in dagarna efter gripandet, medan Persson och Shibbye hölls kvar i djungeln, hade ett enda syfte: att få dom åtalade och dömda till ett långt fängelsestraff.