Lars Vilks: Jag är en kuriositet

2:40 min

Konstnären Lars Vilks äntrade igår talarstolen på ett omdiskuterat antiislamistiskt möte i New York. Mötet arrangerades av organisationen SION, "Stop Islamization of Nations" vars amerikanska förlaga anklagats för att ägna sig åt hatpropaganda. Tonen på mötet var stundtals mycket hård mot muslimer, men Lars Vilks ångrar inte att han valde att medverka.

Lars Vilks hade lite problem i början av sitt framträdande när han skulle visa upp sin teckning profeten Muhammed som rondellhund och en tekniker fick inkallas.

I sitt anförande sedan sa han att det handlade om ett konstprojekt och att han egentligen inte tar ställning politiskt.

Det var ett drygt hundratal åhörare som satt kring runda bord i ett lyxhotell granne med FN-skrapan. De skrattade hjärtligt åt Vilks alla skämt - annars applåderade de mest när övriga talare angrep islam och muslimer. En representant för English Defence League ville ha revolution för att stoppa islamiseringen, en annan talare sa att "muslimer förökar sig som råttor" och att "islam måste utrotas".

--  Ja alltså, det är rätt enahanda det där. Det var ju många som var politiska och inte alls analytiska och där man kommer med rätt välkända påståenden som inte är speciellt genomtänkta, säger Lars Vilks.

Där fanns en talare som sa att "muslimer är som råttor"

--  Ja jag reagerade också på det...

Om du reagerade, varför kunde du inte ta upp det själv?

--  Varför skulle jag...?

Du kanske kunde ha distanserat dig från sådana tongångar?

--  Nja, jag tror inte att det lönar sig att gå in och recensera de här sakerna, jag tror att man får titta på helheten och fundera på hur sammansättningen är, för här är det ju många olika sorter. Här finns många som är väldigt reflekterande och andra som är väldigt råa.

Men det är inget som du har hört här idag som gör att du ångrar att du har kommit hit?

– Nej, det tycker jag inte. Vill man sätta sig in det här och diskutera de här yttringarna så tror jag attman måste komma hit. Jag tror att möta de olika grupperna här och se vad som händer, det är ett sätt att få mer kunskap om de här miljöerna.

Men det här är ju inte i första hand ett kunskapsinhämtande. Du är ju här för att de anser att du är en opinionsbildare för deras sak?

– Ja, man kommer ju inte ifrån att man bidrar till deras program, men jag kan inte se att det spelar någon roll. Jag är ju inget starkt namn, jag är en liten kuriositet man visar upp, säger Lars Vilks.

Sten Sjöström, New Yor
sten.sjostrom@sr.se