Varm arktisk sommar kan ge extrem vinter

1:14 min

Den rekordstora smältningen av havsisarna i Arktis kan leda till en vinter med mer extrema väderhändelser på norra halvklotet, tror amerikanska forskare.

Den rekordstora isavsmältningen i Arktis i år innebär att mer energi från ett varmare hav kommer ut i atmosfären. Det kan påverka vindar och vädermönster över hela norra halvklotet menar forskarna, som också visat hur ett varmare Arktis verkar kunna ändra både form och hastighet på jetströmmarna; de starka vindar som blåser runt jorden högt uppe i stratosfären och påverkar hur lågtryck och högtryck förflyttar sig.

Enligt professor Jennifer Francis, tycks jetströmmen över norra halvklotet ha fått större kurvor och röra sig mer långsamt så att den kan "låsa fast" olika vädertyper i kurvorna under längre perioder. Under vinterhalvåret kan det betyda längre perioder av ymnigt snöande, eller långa perioder med ovanligt varmt vinterväder.

Jennifer Francis tror att vi går mot ännu en vinter med olika sorters extremt väder på olika platser på norra halvklotet.