Wilders: "Malmström är en vänster-hippie”

2:09 min

Idag går Nederländerna till parlamentsval, och i valspurten har den islamfientlige politikern Geert Wilders åter angripit den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Wilders kallar Malmström en "vänstervriden hippie" som inte vill tillåta Nederländerna att ändra sin invandringspolitik.

– Det finns en europeisk kommissionär, fru Malmström, som jag kallar vänster-hippie. Hon säger att vi inte har rätt att förändra vår invandringspolitik, säger Geert Wilders till finska tv- och radiobolaget YLE.

– För att kunna stoppa islamiseringsprocessen i Nederländerna bör vi lämna europeiska unionen. I EU är vi inte tillåtna att vara ett suveränt land som självt bestämmer vem som ska få komma till vårt land, och vem som inte ska få det.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger till Ekot att Geert Wilders har skickat henne flera brev, bland annat med krav om att hon avgår.

– Vi har aldrig träffats, men jag har kommit att bli symbolen för allt "ondskefullt"; för EU och för invandring generellt – det som han är emot, säger Malmström.

I dagens parlamentsval väntas Geert Wilders och hans PVV få något färre röster än i förra valet, 2010.

Då blev PVV tredje största parti i Nederländerna, och under ett och ett halvt år stödde Wilders parti den borgerliga regeringen i utbyte mot löften om bland annat kraftigt minskad invandring.

I april i år fällde PVV regeringen genom att vägra gå med på de nedskärningar som regeringen ville göra för att leva upp till EU:s krav om minskat budgetunderskott.

De senaste två veckorna har väljarstödet ökat kraftigt för socialdemokratiska PvdA efter starka framträdanden i tv-debatter av den nye partiledaren Diederik Samsom.

Enligt opinionsundersökningarna är det nu dött lopp mellan socialdemokraterna och premiärminister Mark Ruttes liberalkonservativa VVD, båda med knappt en fjärdedel av väljarna bakom sig.

Politiska bedömare är eniga om att Geert Wilders och PVV lär hållas borta från de regeringsförhandlingar som väntar i Nederländerna.