Obama: "Ett brutalt angrepp"

2:00 min

USA:s president Barack Obama fördömer attacken i Benghazi i Libyen i natt, då USA:s Libyenambassadör och tre andra amerikaner dödades. USA förstärker nu säkerheten vid samtliga ambassader.

USA skärper säkerheten vid samtliga ambassader och president Obama fördömer i starkast möjliga ordalag attacken i Benghazi, då ambassadör Chris Stephens och ytterligare tre amerikanska tjänstemän dödades.

– Vi arbetar tillsammans med den libyska regeringen för att trygga våra diplomaters säkerhet. Jag har också givit min stab i uppdrag att öka säkerheten vid diplomatiska utposter runtom i världen, sade den amerikanske presidenten vid en presskonferens i eftermiddags.

Obama beskrev attacken som sanslös och oacceptabel. Men han betonade också att angreppet utfördes av en liten grupp militanta demonstranter, och att det det inte påverkar USA:s relation till Libyens folk och regering.

USA kommer att samarbeta med libyska myndigheter för att ställa de skyldiga inför rätta, sade Obama.

Attacken har väckt mycket starka reaktioner i USA. Det här är första gången sen 1979 som en amerikansk ambassadör dödas i tjänsten.

Det som utlöste demonstrationerna i Benghazi sägs ha varit en amatörfilm producerad i USA, som förolämpar profeten Muhammed. En trailer för filmen har funnits på nätet i flera veckor.

Det är oklart varför den ledde till protester just i går – på årsdagen av 11 september-attackerna mot USA. Även i Egypten blev det våldsamma demonstrationer i går utanför USA:s ambassad i Kairo och i Afghanistan har talibanska grupper i dag manat till hämnd mot amerikanska soldater.

Här i USA har det senaste dygnets händelser också genast blivit ett debattämne i den pågående presidentvalskampanjen. Republikanernas kandidat Mitt Romney kritiserar Obama-administrationen för att ha varit för undfallande i sin respons, något som Obamas stab tillbakavisar.