Västerbotten

Håll lampor tända för att undvika tjuvar

1:28 min

Höstmörkret brukar innebära att antalet stölder och inbrott ökar, och de senaste dagarna har en hel del länsbor fått påhälsning av tjuvar.

En villa i Granberget Vilhelmina fick i går påhälsning av tjuvar som orsakade stor oordning. Samma dag upptäcktes tre inbrott i trakterna kring Lycksele och två inbrott i Norsjö. Även området kring Skellefteå är drabbat och där sitter just nu totalt fem personer anhållna för grova stölder och inbrott.

– Under de senaste veckorna har vi haft ett större antal stölder som vi utreder och där vi har fem personer som sitter häktade, säger Lars Persson vid Skellefteåpolisen.

– Men dessa stölder är enligt min mening kopplade till narkotikaverksamhet, säger han.

Men enligt statistik från polisen har antalet anmälda tillgreppsbrott i Västerbotten minskat det senaste åren. Det här bekräftas i statistik för Skellefteå polisområdet. Där har antalet anmälda stölder och skadegörelse minskat 10 procent de senaste åtta månaderna jämfört med samma period förra året.

– Det är glädjande, säger Lars Persson vid Skellefteåpolisen.

Frågan är hur statistiken kommer se ut efter att hösten börjar.

– Höstmörkret gör att tjuvar kan röra sig på ett mer skyddat sätt, säger Lars Persson vid Skellefteåpolisen som råder allmänheten att ha lampor tända och att hålla någon form av grannsamverkan med att exempelvis plocka in post.