Jönköpings län

Många varsel i länet

2:09 min

Den senaste månaden har det varslats dubbelt så många personer i Jönköpings län som förra året vid samma tid visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen. Samtidigt ser framtiden mörk ut.

– Vi ser en fördubbling av varslen i förhållande till föregående år, säger Håkan Gustafsson som är chef på arbetsförmedlingen i Jönköping.

Det ser inte ljust ut i länet just nu. Bara under augusti månad fick 190 personer reda på att de kan komma att förlora sina jobb. Totalt har hittills i år 1 455 personer varslats i länet. Det är mer än dubbelt så många som förra året.

– Jag tror det bottnar i den finansiella oron. Alla rapporter som vi hör på nyheterna utifrån Europan. Sedan naturligtvis den starka kronan som försvagar exporten, säger Håkan Gustafsson.

Många företag drabbade

Varslen har fortsatt nu i september. Bosch Thermoteknik i Tranås har varslat 48 av sina 450 anställda, Pallco i Ekenässjön 25 personer, Trioplast i Smålandsstenar 25 för att nämna några och på Uppåkra i Skillingaryd riskerar var tionde anställd, 20 personer, att bli av med jobbet nu.

– Vi har sett en succesiv förändring av konjunkturen och orderingången till det sämre. Jag tror tyvärr det kommer ta ett tag innan ekonomin repar sig. Det är därför vi har lagt det här varslet, säger Håkan Schill som är vd på Uppåkra.

På arbetsförmedlingen vill man inte sia om hur länge den här svackan kan hålla i sig. Där har man istället fullt uppmed att ta hand om dom drygt tolv tusen personerna som är arbetslösa nu. För färre jobb kommer in.

– Det är tuffare nu än förra året. Jag ser med oro på framförallt för dem som saknar utbildning och ungdomar, säger Håkan Gustafsson som är chef på arbetsförmedlingen i Jönköping.