Pianorullar i Klassisk Förmiddag

Tosta de Benici (Tosta Benici, Tosta de Bennich, Tosta Bennich)(1867-1961)

4:02 min

Tosta de Benici var artistnamnet för den svenska pianisten Augusta Bennich. Hon var en vetgirig ung dam och ville ta studenten. Detta motsatte sig hennes föräldrar som ansåg det opassande och onödigt för en familjeflicka, och  erbjöd henne istället att få fördjupa sitt pianospel, vilket ju var en vacker talang att äga för flickor från finare familjer, så det gick bra. När hon var i 15-årsåldern fick Tosta börja studera pianospel för professor Hilda Tegerström från Musikaliska akademien.

Tosta de Benici verkade mycket i England. Henry Wood, som startade Promskonserterna, träffade henne 1899 och var förvånad över att hon inte var mer känd. Tosta de Benici medverkade sedan i mer än 20 Proms-konserter mellan 1899 och 1917, bl.a. med musik av Liszt (första pianokonserten m.m.), Theodor Leschetizky, Grieg och Saint-Saëns (andra pianokonserten) – samt Christian Sinding, som hon spelade flera verk av vid Promskonserterna.

Tosta de Benici tillbringade somrarna i Arvika-traken, hos sin bror Gustaf Bennich, som var disponent på Jössefors bruk och en ivrig cellist. Tostas och Gustafs mor Emelie älskade musik och deras far, Axel Bennich, var en riksdagsman som adlades av Oscar II 1860 och senare var medlem och t.o.m. preses av Kungl. Musikaliska akademin i Stockholm.

1913 köpte Tosta de Benici en tomt i Pyrford, Surrey i England. Året därpå stod ett hus i neogeorgiansk stil av arkitekten Reginald Bloomfield färdigt på tomten. Huset finns på foto i RIBA Library Photographs Collection med kommentaren:

”Detta vita stucco-hus med rött tegeltak beställdes av en svensk dam, Mlle Tosta de Bennich, vars påverkan kan vara förklaringen till det något svenska utseendet”

Tosta de Benici spelar:

Jean Sibelius

Romans Dess-dur op 24:9

Källor:

- föredrag av Sverker Magnusson, Arvika

- Henry J. Wood: My life of music, s. 135. Victor Gollancz Ltd, London, 1938

- RIBA Library Photographs Collection (ribapix.com from the Royal Institute of British Architects)

- http://www.bbc.co.uk/proms/archive/search/performers/tosta-benici/1