Antidrogbidrag till Kris i Örebro kan krävas åter

2:10 min

Kriminellas revansch i samhällets (Kris) avdelning i Örebro är en av många mottagare av Folkhälsoinstitutets bidrag på 40 miljoner om året till antidrogprojekt.

Men för några veckor sedan blev Kris i Örebro uteslutna ur riksorganisationen och Folkhälsoinstitutet överväger nu att kräva tillbaka pengarna.

– Finns inte föreningen eller om pengarna har använts till något annat än det som stod i budgeten i ansökan, då kräver vi tillbaka pengarna, säger Marie Risbeck, chef för drogprevention på Folkhälsoinstitutet.

Sedan 2009 har Kris, alltså Kriminellas revansch i samhällets avdelning i Örebro tagit emot 2,2 miljoner kronor till drogförebyggande projekt. Pengarna har bland annat gått till motorcykelklubben Kris-MC.

För tre veckor sedan uteslöt plötsligt riksorganisationen avdelningen i Örebro, som inte längre får kalla sig Kris.

För något år sedan rapporterade flera medier om att Kris i Örebro köpt en lyxbil, en specialutrustad Audi Q7, som förre ordföranden körde och att samma person hade också installerat ett gym med föreningens utrustning i sin källare.

Folkhälsoinstitutet kontrollerade att deras bidrag inte kunde knytas till bilen eller gymet, och fortsatte att betala ut mer pengar. 

– Ingen påstod ju att det skedde något kriminellt utan det var snarast omoraliska händelser och det är klart att sådant påverkar oss. Men i det här fallet vägde det tyngre att det var en kanonbra idé och ett bra projekt, säger Åke Setréus som yttrade sig i ärendet på Folkhälsoinstitutet.

Nu har de uteslutna Kris-medlemmarna i Örebro startat en ny organisation under namnet Fenix 019. Fenix efter fågeln som reste sig ur askan och 019 efter Örebros riktnummer.

Sedan uteslutningen har Örebro kommun dragit in finansieringen av stödplatser, det är osäkert om kriminalvården fortsätter finansiera anstaltsbesök och i slutet av månaden ska projektpengarna från Folkhälsoinstitutet upp till diskussion.

– Ja, det är klart jag är orolig. Men vi får ju försöka göra det bästa av situationen, säger Fenix 019:s ordförande Steve Holm.

Men hur ser du på alla rykten?

– Ja, så är det. Även om ryktena nu inte är sanna till hundra procent så blir ju människor färgade av det här och det är ledsamt. Det här drabbar ju de vi försöker hjälpa, säger Steve Holm, tidigare Kris Örebro och nu ordförande i Fenix 019.