Man i Sverige häktad för sexövergrepp utomlands

2:12 min

En man i 50-års åldern sitter häktad i Sverige misstänkt för anstiftan till våldtäkt mot barn på Filippinerna. Mannen ska ha förmått kvinnor att begå övergrepp mot barn framför en webbkamera, och det är första gången ett sånt här ärende utreds i Sverige.

– Han har suttit hemma framför sin dator, kopplat upp sig på sig på internet och tagit kontakt med kvinnor på Filippinerna. Han har betalat de för att hämta barn och sedan har man kopplat på en webbkamera och sedan har kvinnorna enligt hans order begått övergrepp på barnen medan han suttit hemma i Sverige och tittat, säger Liz Berglund som arbetar på rikskriminalpolisen.

Misstanken gäller alltså anstiftan till våldtäkt mot barn utomlands, och det är första gången i Sverige som man har en sådan här utredning där den som misstänks inte ens varit i landet där övergreppen skett.

– Det här är första gången som vi har upptäckt det här men jag tror att det är en ganska vanlig företeelse och att vi kommer att se mycket mer av den i framtiden, fortätter hon.

Mannen greps i slutet av maj och har suttit häktad sedan dess. Så här säger Liz Berglund om de barn som utsatts för övergreppen.

– Det är ofta barn i grannskapet. Det kan vara någon släkting. För det mesta är det barn som finns hemma runtikring men det har också hänt att man hämtat barn från skolan för att det är dags att dra in pengar till hushållskassan.

Det här är ju en person som inte ens lämnat Sverige, varför gör man så här?

– Det är billigare, man behöver inte köpa flygbiljetter. Det finns människor i fattiga länder som är beredda att göra så här mot betalning. När vi frågar de här människorna på plats vad de gör för pengarna så är ett vanligt svar ”vi köper ris”.

På organisationen Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, känner man sedan några år tillbaka till ett par utländska fall. Generalsekreterare Helena Karlén, tror att det här svenska fallet, om det blir en fällande dom, skulle kunna få stor betydelse.

– Det måste ju innebära att människor som ägnat sig åt liknande verksamhet, eller som går i tankarna att göra det, kanske tänker ett varv till om den riskerar att avslöjas.