Boulevard P4 Örebro

Bråk om städning - vanlig orsak till skilsmässa

Bråkar ni om arbetsfördelningen hemma? Har du tröttnat på skitiga underkläder på golvet? Då är du inte ensam. och irritationen kan leda till separation. En brittisk undersökning visar att tre av tio par skiljer sig på grund av bråk om hushållssysslor.
– Först ska man sätta sig ner och prata med varandra om hur vi vill ha det hemma och inte vänta tills bägge är arga och sura, säger familjeterapeuten Sverker Wadstein till aftonbladet.

Mer än hälften av de par som tillfrågades i undersökningen tyckte att dagliga bråk om vem som ska göra vad i hemmet är en orsak till separation. Värst är om partnern är slarvig och slänger smutskläder överallt och sedan inte plockar upp efter sig.

Tipset är att sätta upp ett schema över vem som ska göra vad hemma att inte vänta för länge med att få liv i det. Helst ska reglerna vara satta innan ni flyttar ihop.

Familjeterapeuten Sverker Wadstein möter ofta par där bråk om fördelningen av hushållssysslor är ett återkommande problem. Han är för ett städschema. - Man ska inte vänta och tro att problemen löser sig med tiden, för det gör de inte, säger han till aftonbladet.

Enligt honom kan mönstren upprepa sig beroende på hur man vuxit upp.
- Det blir lätt att vi faller in i de roller som föräldragenerationen haft. En vanlig rollfördelning är att kvinnan i en relation övertar mammans roll. Mitt råd till personerna i en relation med skev rollfördelning är att låta hemmet förfalla så att partnern ser konsekvenserna av att inte hjälpas åt. Men först ska man sätta sig ner och prata med varandra om hur vi vill ha det hemma och inte vänta tills bägge är arga och sura. Då är det svårt att nå varandra, säger han.