Uddén: USA:s största utmaning kan vara Egypten

1:37 min

De våldsamma protesterna mot Muhammedfilmen fortsätter att sprida sig - på torsdagsförmiddagen stormades USA:s ambassad i Jemen.

Efter den våldsamma attacken som dödade USA:s Libyenambassadör ligger mycket fokus på instabiliteten i Libyen, det land USA hjälpte befria från Kadaffi. Men många bedömare menar att det kan vara Egypten som är USA:s största utmaning - med en befolkning på 80 miljoner, jämfört med Libyens sex miljoner, och med en islamistisk president som först i dag fördömde våldet mot USA:s beskickningar.

USA:s ambassad i Jemen stormades i dag på förmiddagen av demonstranter. Skottlossning bröt ut och kravallpolis sattes in.

Också i Tunisien, Marocko och Sudan har protester ägt rum utanför USA:s beskickningar. I Kairo ligger den amerikanska ambassaden bara ett stenkast från Tahrirtorget och under det senaste dygnet har luften i hela detta område återigen fyllts av den välbekanta doften av tårgas.

Men från att ha letts av ultrakonservativa salafister i förrgår, har demonstrationerna delvis övergått i mer traditionella missnöjesyttringar där unga män, bland annat från de stora fotbollsklubbarna, drabbar samman med säkerhetsstyrkor.

Egyptens president har varit märkbart tyst sedan demonstrationerna började i tisdags kväll, men under presskonferens i Bryssel i dag fördömde han attacken i Libyen samtidigt som han försvarade muslimers rätt att protestera mot Muhammedfilmen.

Många bedömare är oroade att president Mursi ska prioritera goda relationer till Egyptens ultrakonservativa salafister framför att sätta ner foten och fördöma attacker som begås i namn av profetens heder. Och att det dröjde till i dag innan han talade i klartext ses av många som ett dåligt tecken.

Andra medlemmar av både regeringen och det muslimska brödraskapet har visserligen uttalat sig, bland annat på Twitter och manat till fredliga och civiliserade protester. En ledande medlem av brödraskapet sade också att de yttranden och filmer som enskilda amerikaner tar sig friheten att producera inte utgör officiell amerikansk policy och att protesterna därför inte bör riktas mot USA:s beskickningar.

USA:s president Obama beskrev i går Egypten som "varken fiende eller allierad".