Fed lovar låg ränta och stödprogram

1:16 min

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, håller fast vid lågräntelinjen och går också in med 40 miljarder dollar i månaden för att stödja bolånemarknaden. Efter beskedet steg börskurserna i USA, Dow Jones med 1,6 procent och Nasdaq med 1,3 procent.

Den amerikanska centralbanken pumpar in mer pengar för att få fart på ekonomin. Federal Reserve skjuter till 40 miljarder dollar per månad tills vidare för att stödköpa bolåneobligationer från bankerna.

Det är inte ett lika omfattande stimulanspaket som de tidigare programmen, men det är tänkt att fungera som en ny injektion för amerikansk ekonomi. Nyheten möttes av preliminärt mycket positiva reaktioner på marknaderna.

– Stödköpet av värdepapper ska hjälpa till att ge skjuts åt ekonomin i väntan på att bostadsmarknaden stabiliseras och arbetsmarknaden förbättras, sa Fed-chefen Ben Bernanke vid en presskonferens i Washington.

Dessutom lovar Fed att fortsätta hålla styrräntan på samma rekordlåga nivå som nu, i spannet 0-0,25 procent, inte bara fram till 2014 som man tidigare sagt, utan åtminstone fram till mitten av 2015.

Åtgärderna från Fed är ytterligare en signal om hur trögt det går med den ekonomiska återhämtningen i USA. Det är mindre än två månader kvar till president- och kongressvalet, och ekonomin fortsätter vara den absolut viktigaste valfrågan.