Stopp för jätteläsk i New York

0:58 min

Den som absolut måste ha en jätteläsk till sin hamburgare får i fortsättningen åka någon annanstans än till New York. Muggar och flaskor som innehåller mer än cirka 45 cl läsk är nu förbjudna på restauranger i staden.

Två tredjedelar av amerikanerna är överviktiga och söta läskedrycker anser man är en viktig orsak till det. Så för att se till att folk dricker mindre läsk så har nu staden New York helt enkelt beslutat att förbjuda stora muggar och flaskor, alla som varit i USA vet att en "stor läsk" är gigantisk.

Förbudet gäller i restauranger och på andra matställen, i vanliga affärer får flaskorna vara hur stora som helst, förbudet gäller heller inte till exempel mjölk, vatten och juice - och inte heller alkohol.

Läsktillverkarna är upprörda för de menar att just bara läsk pekas ut som den stora boven, många vanliga människor är ilskna eftersom de anser att det är deras personliga rätt att dricka hur mycket som helst och bli tjocka. Men borgmästaren Michael Bloomberg tror förbudet kommer att ha en positiv effekt.

New York har ofta gått i täten med olika hälsobestämmelser, till exempel rökförbud och att restauranger måste skriva ut hur många kalorier deras mat innehåller.

Så förbudet mot jätteläsk kanske kommer att sprida sig över resten av USA - och till Sverige. Fast det finns förstås ett enkelt sätt att kringgå det: Istället för att beställa en magnumflaska tar man istället in två medelstora - eller tre.