Ny bilkris allt närmare

2:00 min

En ny bilkris kommer allt närmare och vi kan få se bilmärken försvinna, enligt bedömare.

Underleverantörsorganisationen Clepas vd Jean Marc Gales är i Göteborg och han säger att läget är allvarligt för bilindustrin.

– Det är kritiskt men inte katastrofalt. Det bästa är att satsa på forskning och utveckling.

Jean Marc Gales är ny vd för Clepa och talade på Stora leverantörsdagen som anordnas i Göteborg i går. Han efterlyser att regeringar satsar mer pengar på forskning.

Orosmolnen som hopas runt bilindustrin och bilförsäljningen har den senaste tiden rasat i flera länder, medan andra går bra vilket bidrar till att krisen inte visar sig så tydligt, säger Lars Holmqvist som har lång erfarenhet av bilindustrin.

– Europa har sackat efter fruktansvärt, och då menar jag fruktansvärt. Men det har dolts av många företags stora framgångar i Asien och framför allt Kina, säger Gales.

Han ser en tuff period framför sig, och han tror att det kommer att försvinna många arbetstillfällen. Han drar parallellen till att försäljningen har minskat med 10 till 20 procent i vissa länder.

– Det jobbar 6 miljoner människor med tillverkning av fordon i Europa och 20 procent är 1,2 miljoner människor. Det skulle inte förvåna mig att vi på lite sikt, det vill säga under 2013, ser en radikal minskning av antalet anställda med många hundra tusen, kanske uppemot en halvmiljon

Förutom förlorade arbetstillfällen så tror Clepas vd Jean Marc Gales att åtminstone ett bilmärke kommer att försvinna under den kommande krisen. Enligt honom finns det för många bilmärken i Europa. Men han vill inte säga vilket märke han tror försvinner.

– Uppriktigt sagt, det finns för många bilmärken i Europa som jagar för få kunder och speciellt de företagen som fokuserar väldigt mycket på Europa och jag tror framför allt att ett av dessa märken är en kandidat till att försvinna.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se