Hans Villius – en passionerad historiker

15 min

Hans Villius var en av våra mest välkända radio- och TV-röster. Med stor inlevelse och skärpa förmedlade han kunskap kring historiska händelser, inte minst från andra världskriget. Vi har samlat ihop klipp från flera årtionden med Hans Villius, som gick bort i somras 88 år gammal.

1957 möter Hans Villius den amerikanske författaren John Steinbeck, som var på besök i Stockholm. Men Steinbeck gör snabbt klart för redaktör Villius att han absolut inte vill medverka i radio...

I programmet Ju färre män, dess större lott av ära från 1960 får vi höra om slaget om Storbritannien.                 

"Upplysning, upplysning och åter upplysning" blir svaret på frågan från en gymnasist om hur man förhindrar nynazism i samhället. I ett inslag i Nattredaktionen från 1963, utfrågas Hans Villius om nazismen av elever från Viggbyholmsskolan i Täby.

Den brittiske politikern och författaren Winston Churchill fick nobelpriset i litteratur 1953. Svenska Akademiens motiveringen löd: ”För hans mästerliga beskrivningar av historia och biografier liksom för sin briljanta retorik för att försvara upphöjda mänskliga värderingar”. 1965 beskriver Villius Churchill som talare.

I ett utdrag ur programet Historia att minnas från 1986, levandegör Villius historien om upptäckten av Tutanchamons grav i konungarnas dal i Egypten år 1922.

                                            

I Historia att minnas från 1987 berättar Villius på sitt oefterhärmliga sätt om mötet i Godesberg 1938. I Godesberg förhandlade den brittiske premiärministern Neville Chamberlain och Adolf Hitler om Tjeckoslovakiens framtid.

         

"Som Carl von Linné har uttryckt det: Vetenskapen är ett ljus för dem som i mörkret vandra, och låter dem se med klara ögon. I mitt tycke en härlig, underbar formulering". Så sa Hans Villius i Vetandets värld 1998, då han medverkade i serien Vetenskapen och jag.

I Godmorgon världen från 2001 ger Villius en bild av vad som hände när dåvarande generalsekreteraren för FN Dag Hammarskjöld i en flygkrasch 1961.

I Godmorgon, världen 2002 handlar om Titanicolyckan. Det blev det sista inslaget som Villlius gjorde för Sveriges Radio.