STOCKHOLM

Persson och Schibbye höll presskonferens

1:21 min

De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som suttit fängslade i Etiopien i 14 månader höll en presskonferens idag.

Martin Schibbye säger att tankarna går till de som är kvar i fängelset.

– På ett professionellt plan så får vi aldrig glömma att det är ett internationell skandal att vi dömdes som svenska journalister till 11 års fängelse för att ha gjort vårt jobb, för att ha intervjuat en part i en konflikt. Detta är kärnpunkten. Och även om vi är glada idag att jag och Johan kom ut ur fängelset så går våra tankar till alla de som är kvar. Till de som är sjuka och till de som aldrig kommer att lämna fängelset utan dö där. Våra tankar går framför allt till de journalister, de kollegor som vi lärt känna under vår tid i instängdhet.

När vi gick ut ur grindarna i måndags, innan vi gick ut ur fängelset, så häver sig en medfånge fram, som sitter på åtta år och tar ett par slag av en batong på underarmarna för att komma fram till oss genom kaoset, tar tag runt mig och viskar i mitt öra "- Martin and Johan, promise, promise, tell the world what you have seen."

Det här arbetet det börjar idag och kommer att pågå så länge vi lever, säger Martin Schibbye.

Svenskarna greps i det stängda Ogaden-området i Etiopien förra sommaren efter att ha tagit sig in i området tillsammans med den terroriststämplade ONLF-gerillan. De reste till Ogaden för att de ville belysa utländska gas- och oljeföretags, däribland svenska Lundins, eventuella roll i de övergrepp som pågår i området.

Utrikesminister Carl Bildt lämnade styrelsen i Lundin Petroleum en månad före bolagets köp av rättigheter att leta olja i Ogaden och har ifrågasatts för sin roll.

I december 2011 dömdes de svenska journalisterna till elva års fängelse i Etiopien för terrorbrott och olaga inträde. De valde att inte överklaga för att i stället ansöka om nåd under våren. Etiopiens president skrev under benådningen redan i juli i år, medan den tidigare premiärministern Meles Zenawi fortfarande styrde landet. Detta hölls hemligt, på samma sätt som att det svenska utrikesdepartementet redan i våras visste att svenskarna skulle benådas och släppas i samband med det etiopiska nyåret den 11 september.

Martin Schibbye och Johan Persson gjorde sin reportageresa som frilansare, och betalade stora utgifter själva. Bakom dem fanns ingen arbetsgivare som kunde stödja dem finansiellt eller komma med råd inför, under eller efter resan.

– De bedömde att det här var en risk de var villiga att ta. Alternativet är ju att de här reportagen annars inte blir gjorda, säger deras kollega Anna Roxvall i SVT:s program Uppdrag granskning som sändes i går.

Utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt träffade Etiopiens premiärminister Meles Zenawi flera gånger och diskuterade ärendet. Meles dog den 20 augusti och Bildt närvarade vid begravningen den 2 september, där Sverige var enda västland med så hög representation.

Även andra västländers påtryckningar anses av bedömare ha spelat roll för frigivningen.