Möte för Sveriges barn

Rädda Barnen håller riksmöte i Västerås

1:29 min

Under helgen har organisationen Rädda Barnen riksmöte på Aros Congress Center i Västerås. Riksmötet hålls vartannat år och enligt Inger Ashing, som är ordförande för riksförbundet, är helgens viktigaste uppgift att vässa organisationens arbete för utsatta barn.

– Vi föreslår från styrelsens sida, att vi fortsatt ska prioritera barns rätt till trygghet och skydd. Det vill säga att barn inte ska utsättas för olika typer av övergrepp, barns rätt till utbildning. Det är en inriktning som egentligen bygger på tidigare erfarenheter, säger Inger Ashing.

Det är över 200 engagerade som medverkar under Rädda Barnens riksmöte i Västerås i helgen. Däribland finns 118 ombud som ska rösta igenom olika förslag. Förutom riktlinjer för framtiden ska medlemmarnas egna motioner om bland annat flyktingbarns villkor och hedervåld diskuteras.

Värdar för riksmötet är Rädda Barnen Västmanland och distriktordförande Jurgita Ravaityte tror att mötet kan ha positivt verkan på verksamheten i länet.

– För min del som distriktordförande är syftet att stärka vår egen organisation och stärka den frivilliga rörelsen. För det är väldigt viktigt i varje organisation, inte minst i rädda barnen, säger Jurgita Ravaityte.

Berit Pettersson från Rädda Barnens förening i Västerås är en av de frivilliga som hjälper till under helgens möte. Hon tycker att de lokala föreningarna ska passa på att visa upp sitt arbete i helgen.

– Vi har utställningar om vad vi jobbar med lokalt i de olika lokalföreningarna här i Västmanland. Det är vårt sätt att visa upp oss. Det är väldigt viktigt tycker vi att vi också visar att vi gör mycket lokalt, säger värdinnan Berit Pettersson.