West of Eden ger keltiska toner på göteborgska

13 min

I Haffa tar vi dig ofta med på musikaliska resor runt världen. Idag lät vi tonerna föra oss till öarna som ligger mitt ute i havet. Ibland är de täckta av dimma och regn. Ibland smeker solens strålar det böljande landskapet. Det är på Irland och i Skottland de keltiska tonerna finner sitt hem. Idag mötte vi West of Eden, bandet som målar keltiska toner på göteborgska. Sedan 1995 har de gett oss folkrock, musik som inpireras av folkmusiken från de brittiska öarna

 - Allt började för många många år sedan när Martin och jag var på en resa på de brittisk öarna.Vi blev förälskade i den keltiska musiken och sedan startade vi West of Eden, berättar Jenny Schaub som tillsammans med sin make Martin är den som skriver och sjunger låtarna.

Den keltiska musiken har haft en viktig del i historien i den del av världen där den hör hemma.

- Musiken blir viktig när man känner sig förtryckt vilket irländarna har gjort under stora delar av sin historia, säger Martin. Vi gör vår egen tolkning av musiken och känner oss inte så tyngda av historien. Kanske har vi mer tillåtelse att göra vår grej av den eftersom vi kommer utifrån.

I West of Edens musik finner man en intimitet och glädje, men även ett stort vemod, längtan och saknad. Det är långt ifrån den generella bilden i Sverige där irlänsk musik ofta tenderar att bli ett kännetecken för olika pubar.

- Den keltiska musiken har en stark sångtradition och ofta handlar texterna om att lämna sitt hem och kanske aldrig komma tillbaka, berättar Jenny.

West of Eden har gett ut sju skivor, den senaste Safe Crossing kom i våras och spelades in i Cornwell i England. De har fått stor uppmärksamhet i den keltiska musikens hemland och hyllats för sitt speciella sound där de blandar folkmusiken med toner från pop och rock.

West of Eden är nu aktuella med två besök i Sörmland. Imorgon spelar de i Eskilstuna och i advent bjuder de på en julkonsert i Oxelösund.