Ambulanser ska bli snabbare

2:04 min

Nu i höst ska ambulanserna i Uppsala län göra snabbare utryckningar än tidigare. Det som blir nytt är att ambulanspersonalen kommer att få en förvarning om att ett larm snart kommer. Det kan göra att den som behöver ambulans kan få vänta en halvminut kortare tid. Vad tror du att den här förändringen kan innebära för ambulansernas utryckningar? Kommentera här!

När ett larm kommer in kan det snabbt stå klart att en ambulans kan behövas. Men det kan däremot ta lite längre tid att få veta exakt var den som behöver hjälp är. Som det är nu får ambulanspersonalen larmet först när det står klart vart ambulansen ska åka, det säger Per Andersson som är ambulanschef i Uppsala:
– En viktig uppgift är exempelvis exakt adress. Ibland kan det ta lite tid att få fram. Som det är idag larmas ambulansen ut när alla uppgifter kommit in, för man kan inte larma ut den innan dess helt enkelt.

Men nu i höst ska ambulanserna i Uppsala bli snabbare ur startblocken. Ambulanspersonalen ska få en förvarning redan innan det står klart var den nödställda är.
– Det som händer är att besättningen får ett förlarm, men det kommer mer information under tiden de tar sig till bilen.