Östergötland

Landets hundar ska räknas

1:51 min

Svenska kennelklubben oroas över att antal registrerade hundar i Sverige minskar. Därför ska man nu genomföra en undersökning där 20 000 hushåll runt om i landet tillfrågas om sitt hundinnehav.

Idag är det vanligare än förr att skaffa hund via Internet eller på utlandsresan och mörkertalet kan vara stort, enligt bedömare. Men det finns också fler orsaker till de allt färre registreringarna hos Svenska kennelklubben, det tror hundägaren Mikael i Norrköping.

– Det är privatuppfödning hemma i lägenheterna, bland annat. De säljer sina valpar till vem som helst, då blir det inga registreringar, säger han.

Den bilden har inte Erika Papadopoulou som har minidvärgpinschern Picasso.

– Jag har importerat honom, man registrerar och fixar försäkring - det blir som en familjemedlem, säger hon.

Under hösten ska Svenska kennelklubben med hjälp av Statistiska centralbyrån fråga 20 000 hushåll i landet om hundinnehav. Man hoppas bland annat få veta var de flesta hundar finns och hur gamla de blir. I bakgrunden finns också en oro för att svenska hundraser minskar, vilket de har gjort under ett par decennier nu.

– Först och främst minskar många raser, generellt någon procent varje år, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Även på Jordbruksverket, där alla hundar måste registreras men långtifrån alla blir registrerade, är man intresserad av resultatet av kennelklubbens hundräkningsundersökning.

Men trots minskningen i kennelklubbens statistik så visar ändå siffror från Jordbruksverket en ökning för förra året. Totalt fanns då runt 743 000 hundar i statistiken. En av dem är hunden Picasso. Matte Erika Papadopoulou menar att det är mer jobb än man tror med en hund.

– Det var en dotter som övertalade mig, det skulle ju vara hennes hund, men sen är det mamma som får ta hand om allt, säger hon.