Trög start för investeringssparkonto

1:46 min

Den nya sparformen investeringssparkontot har fått en trög start - och har haft svårt att locka till sig sparare. Bankerna är övertygade om sparformen kommer växa, men än är det många småsparare och bankkunder som inte har hört talas om investeringssparkontot.

Linda Molén och Tommy Jäderö är två av dem.

– Min man jobbar inom bank så jag får knappt säga nej, men näe, säger Linda Molén.

Vet du vad ett investeringssparkonto är?

– Det kan jag inte säga att jag vet, säger Tommy Jäderö.

Har du hört talas om det?

– Nej, inte förrän nu.

Hittills har det öppnats runt 125 000 investeringssparkonton hos de fyra storbankerna. Det är en ny sparform som regeringen införde vid årsskiftet för att göra det enklare för enskilda konsumenter att spara i aktier och fonder.

Det är en sparform som går ut på att samla fonder och aktier i ett skal. Inom det kan man köpa och sälja och en årlig schablonskatt tas ut på hela kapitalet istället för på enskilda aktievinster.

Det hela liknar en kapitalförsäkring, men man äger själv aktier och fonder i depån och man kan göra sin röst hörd på bolagsstämmor. Men det som skulle bli konsumentvänligt och folkligt verkar ha fått en trög start.

– Man kan nog säga att det gått långsamt generellt sett, säger Carl Johan Högbom på Aktiespararna.

– Det tror jag beror på att det finns ett visst motstånd eller ett lite mindre intresse för produkten i bankledet. Det här kontot är inte särskilt lönsamt för bankerna, säger Carl Johan Högbom.

Mindre intresse och mindre marknadsföring gentemot småspararna, men det håller inte Petter Åberg som är chef på Handelsbanken investment center med om. Nya sparformer tar tid och kommer att öka successivt, menar han.

– Vi har i dag omkring 20 000 och jag skulle inte vara det minsta förvånad om vi har det dubbla vid årsskiftet. Man brukar se över sin ekonomi under det sista kvartalet och ta beslut inför framtiden. Det här är en långsiktig fråga, inte en kortsiktig, fortsätter Petter Åberg.