Strider mellan PKK och Turkiet trappas upp

1:47 min

Den turkiska armén har dödat eller tillfångatagit runt 500 kurdiska rebeller i sydöstra Turkiet bara den senaste månaden, enligt premiärminister Tayyip Erdogan. Året som gått har varit det blodigaste sen 1999, och striderna mellan den väpnade gruppen PKK och armén skördar allt fler dödsoffer.

– Bara de senaste tio dagarna har 123 terrorister neutraliserats i Hakkariprovinsen, den senaste månaden har 500 terrorister neutraliserats, sa Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan i dag, med ett språkbruk som är typiskt för hur konflikten mellan den väpnade gruppen PKK och staten beskrivs i Turkiet.

För en dryg vecka sen intensifierade militären attackerna mot PKK-gerillan i bergstrakterna utanför Semdinli i sydöstra Turkiet. När jag då reste i området syntes helikoptrar hela tiden och striderna hördes tydligt.

Turkiskt stridsflyg och helikoptrar har beskjutit mål från luften, medan tusentals soldater utfört operationer på marken.

PKK å sin sida, har attackerat polisstationer och militärposteringar och kidnappat politiker.

Sen PKK började sin väpnade kamp 1984 mot den turkiska staten, med krav på större rättigheter för kurderna, har mer än 40 000 personer dödats. Rörelsen ses som en terroristorganisation av Turkiet, USA och EU.

Efter att alla fredsförsök brakat samman, verkar nu de stridande parterna vara på väg in i en allt värre våldsspiral.

International Crisis Group skrev i en rapport som publicerades förra veckan att året som gått varit det allra våldsammaste sen 1999 då PKK-ledaren Abdullah Öcalan fängslades.

Men Crisis Group varnar för att mer våld inte kommer att lösa konflikten. Om den turkiska staten försöker stoppa gerillan med upptrappade fysiska attacker, kommer det bara att leda till tusentals döda och få fler kurdiska unga att ta till vapen, enligt rapporten.