Merkel: Finns skäl för att förbjuda Muhammedfilm

2:10 min

Tyskland har tagit hem delar av sin personal från sin ambassad i den sudanesiska huvudstaden Khartoum efter att ambassaden attackerades i fredags, och säkerheten har stärkts.

Men på hemmaplan går nu debatten hög om den kontroversiella antiislamistiska filmen ska kunna visas offentligt i Tyskland eller inte. Enligt förbundskansler Angela Merkel finns det grunder för ett förbud.

Angela Merkel sa i dag inför Berlins samlade journalistkår att det nog finns goda grunder för de rättsliga myndigheterna i Tyskland att förbjuda att den kontroversiella filmen som hånar profeten Muhammed tillåts visas offentligt i Tyskland.

Detta då risken för att allmän ordning skulle kunna störas är hög om filmen visas öppet.

En högerpopulistisk grupp i Tyskland, Pro Deutschland, För Tyskland, meddelade igår att man avser att visa filmen på en träff i Berlin i november.

Det handlar inte om att förbjuda filmen i sig, utan om en offentlig visning kommer orsaka våldsyttringar och det måste nu myndigheterna pröva, sa Merkel vidare.

Den tyska ambassaden i Khartoum i Sudan stormades och sattes delvis i brand efter att uppretade människor gått till attack i fredags. Tyskland har nu tagit hem delar av personalen och uppmanar också tyskar att röra sig med försiktighet i området.

Flera höga tyska politiker yttrade sig igår mycket kritisk planerna på en offentligt visning av filmen i Tyskland. Det finns till exempel en oro för att Salafistgrupper i Tyskland skulle kunna ställa till med våldsamheter om filmen visas.

Tidigare i år förbjöds en salafistisk grupp i Tyskland sen den deltagit vid våldsamma demonstrationer där bland annat poliser skadades.

Men frågan är känslig för Merkel. För två år sen delade hon ut pris till den danske konstnären Kurt Westergaard som stod bakom de omtalade Muhammedkarikatyrerna.

Orsaken då var att hon menade att karikatyrerna, om än smaklösa, måste få publiceras som en del av pressfriheten. Den här filmen är delvis en annan sak enligt Merkel.

– Det finns ingen legitimitet för att ta till våld som reaktion på till exempel en film, sa Angela Merkel.

Det tyska inrikesministeriet meddelade igår att man belagt den kontroversiella amerikanske pastorn Terry Jones med inreseförbud till Tyskland.

Jones, som uttalat sitt stöd för filmen, hade planerat att komma till en träff med högerextremister i Tyskland, men får alltså nu inte komma in i landet.