Rapporteringen om Mohammedfilmen kritiseras

1:55 min

De oroligheter som spridits i Mellanöstern och som tillskrivs Mohammedfilmen, "The innocence of Muslims", fortsätter. Men vilken betydelse har själva filmen egentligen haft? Kulturnytt ringde upp chefredaktören Michel Cousins på tidningen Libya Herald i Libyen, där oroligheterna startade förra veckan. Han är starkt kritisk till hur medierapporteringen sett ut och menar att upploppen inte har nånting med filmen att göra.

– Vem är det som säger att filmen orsakade protesterna? Och i vilket syfte sägs det? Och: vem översatte filmen till arabiska? Gjordes översättningen av filmmakarna eller av dem som ville använda filmen för att piska upp stämningen?

Michel Cousins är övertygad om attacken mot den amerikanska ambassaden berodde på datumet, den 11 september. Filmen var bara en ursäkt, få hade hört talas om den innan dess.

Nej, attacken var istället en fortsättning på den senaste tidens attacker mot religiösa byggnader, utförda av fundamentalistiska salafisterna, säger Michel Cousins.

Han är uppväxt i Libyen, har brittiska föräldrar och har efter störtandet av Khadaffi återvänt för att starta nättidningen Libya Herald.

I Libyen har organisationer bildats såväl till stöd för den dödade ambassadören som mot förstörelsen av religiösa byggander

– När jag tittar ut genom fönstret nu ser jag ruinerna av en moské, säger Michel Cousins. Folk här är rasande över den förstörelse av som pågår.

Att våldet har spridit sig utanför landet beror på snöbollseffekten - och är inget konstigt alls, säger Michel Cousins på Libya Herald.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se