Sametingsvalet 2013

"Bra metod"

Med åtta månader kvar till sametingsvalet så testar Sametingets valnämnd metoden "värva en kompis" för att få med fler personer i röstlängden. Något som får positivt betyg.

En som fått brev från Sametinget om att värva folk till röstlängden är Sara Juuso. Hon tycker att valnämnden gör rätt som jobbar för fler väljare.

 – Det gör ju partierna i det svenska valet också, tidningarna är ju fyllda med information om valet.

Birger Nilsson är ordförande i Sametingets valnämd och han berättar att det inte är möjligt för Sametinget att nå samer som inte är med i röstlängden.

Därför har valnämnden skickat brev till alla som nu är med i röstlängden, med uppmaningen om att värva folk.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko säger att det är en ovanlig metod för att få folk att delta och rösta. Men han ser det som positivt eftersom det inte finns någon statistik över samer i Sverige.

 – Det är en bra metod, faktum är att det finns inga andra metoder eftersom ingen vet vem som är same, det finns ingen statistik.

Vid det första sametingsvalet var det cirka 5400 personer med i röstlängden och i valet 2009 var det 7800. På de 16 år har antalet röstberättigade ökat med drygt 2400 personer.

Samtidigt har valdeltagandet minskat, det senaste valet gjordes bottennoteringen 59 procent. Sara Juuso menar att samer måste engagera sig.

 – Vi har ett gemensamt ansvar för vårt samhälle och om vi ska kunna utvecklas så måste vi samarbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio