Satirisk Twitterstorm på temat muslimers vrede

1:42 min

Vågen av ilskna protester mot Muhammedfilmen över den arabiska och muslimska världen har skakat USA, som förlorade sin ambassadör i det välplanerade attentatet i Libyen. Och en debatt om hur bra den arabiska våren egentligen varit pågår i USA där bilderna av muslimernas vrede mer och mer liknar rapporteringen efter 11 september.

Men beskrivningarna av muslimers vrede har nu fått en satirisk reaktion på mikrobloggen Twitter.

Omslaget till nya numret av det amerikanska veckomagasinet Newsweek pryds av två vrålande skäggiga män med huvudbonad under rubriken "Muslimsk vrede". Och på mikrobloggen Twitter inbjöd magasinet till kommentarer på temat muslimsk vrede.

Inom bara ett par minuter hade arabvärldens twittrande minoritet lustfyllt kastat sig över uppdraget att kapa Newsweeks egen rubrik, hånfullt driva med temat och skapa ett flöde av sarkastiska exempel på muslimsk vrede.

Så här kunde det låta:

”Jag har hört taxichaufförer i Kairo tuta fyra gånger under rusningstrafik - måste bero på Muslimsk vrede”

”När man tappar bort sin lille son på flygplatsen men inte vågar ropa på honom eftersom han råkar heta Jihad”

”Jag kom inte in på Harry Potters skola Hogwarths - måste bero på diskriminering - muslimsk vrede”

”Att bo i Kiruna under Ramadan när dagarna är 23 timmar långa”

”Att det inte spelar nån roll om man har en bra hårdag - det syns ju inte under sjalen - det leder till muslimsk vrede”

”Det finns ingen bidé hemma hos de där smutsiga västerlänningarna i USA - muslimsk vrede”

Denna humorventil på mikrobloggen Twitter bottnar i en djup förtvivlan hos många unga i arabvärlden över att muslimer återigen dras över en kam, trots att det var en försvinnande liten minoritet som deltog i de våldamma protesterna.

En kommentator skrev: ”Denna satirattack på Twitter ger mig hopp om muslimers humor, men Newsweeks omslag gör mig mindre hoppfull när det gäller journalistikens ställning.”