Kundernas pengar betalade Panaxias skulder

1:45 min

Enligt Panaxias konkursförvaltare så har de pengar som Panaxia hämtat in från handlare använts till att driva verksamheten som gått med förlust.

– Ser man till den större bilden så är det överföringar från konton som lånats in i verksamheten med pengar som egentligen ska ligga i separerade system, säger Lars-Henrik Andersson som är advokat och konkursförvaltare för Panaxia.

– Det är vår bild, snarare än att det varit någon som hämtat pengar i väskor för egen vinning. Verksamheten har ju varit förlustbringande under ett antal år så vår uppfattning är att pengarna har gått till att täcka förluster.

Enligt Lars-Henrik Andersson så har inhämtning av dagskassor, räkning av pengarna  och insättning på ett konto fungerat.

Men sedan har det under flera års tid försvunnit pengar från kunderna när pengar som egentligen skulle föras över till kunden använts till att finansiera en förlustbringande verksamhet.

Och att det kunde fungera beror på att man hanterat stora belopp och dragit ut på återbetalningstiden till handlarna.

Precis innan Panaxia försattes i konkurs fick handlarna i genomsnitt sina dagskassor inbetalda på kontot inom fem dagar, enligt avtalet skulle det ske betydligt snabbare.

Hårddraget användes alltså kundernas pengar för att finansiera en verksamhet som gick med förlust. Och det är enligt Lars-Henrik Andersson mening inte lagligt.

Men åklagaren som utreder Panaxia säger att de inte har någon namngiven misstänkt.

Monica Hallin, som togs in som vd för Panaxia i somras och var vd i ungefär två månader fram till konkursen i början av den här månaden, tror även hon att nya pengar betalade gamla skulder.

– Jag misstänker att det är så det har gått till. Och det här underskottet har ju redovisats öppet i kvartalsbokslut och årsbokslut, och det intressanta är ju att det är godkänt och granskat av revisorer, säger Monica Hallin.

Enligt Per Geijer, säkerhetschef på svensk handel i Stockholm, är det också så att Panaxia inte höll de olika pengahögarna åtskilda. Det vill säga, handlarnas dagskassor blandades med Panaxias egna pengar, och med pengar som kördes till uttagsautomater.

Därför kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, för konkursförvaltarna att reda ut vilken krona som tillhör vem.

Och därmed hamnar alla tillgångar i en klump, och då hamnar handlare långt ned på listan när det som finns kvar i en konkurs ska fördelas mellan de som Panaxia är skyldiga pengar.