Reinfeldt presenterade regeringens politik

1:06 min

I dag öppnade riksmötet under sedvanlig pompa och ståt och statsminister Fredrik Reinfeldt läste upp regeringsförklaringen. Han räknade upp en rad av de budgetnyheter som regeringen redan gått ut med, och en nyhet för i dag som handlade om att regeringen nästa år vill satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor på rättsväsendet.

I dag inleddes riksdagsåret på allvaret när riksmötets högtidliga öppnande ägde rum. Efter Kungssången och ett framförande av Bob Dylans "Blowing in the wind" av duon Lise och Gertrud förklarade kung Carl XVI Gustaf på talmannen Per Westerbergs begäran riksmötet öppnat.

Kungen inledde med att tala om att bygga framtiden och göra vardagen lättare för kommande generationer.

– I detta framtidsbygge är det viktigt att ge barn och unga en god start i livet, sa kungen.

Han fortsatte att prata om utmaningen med den internationella ekonomiska krisen.

– En kris som påverkar även Sverige.

Kungen fortsatte att tala om vikten av infrastruktur och forskning, och avslutade med att tala om lättnaden över att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye släppts från sin fångenskap i Etiopien, innan han förklarade riksmötet öppnat.

Fredrik Reinfeldt inledde regeringsförklaringen med att prata om en värld i förändring.

– Delar av Europa har svårigheter att hävda sig. Den ekonomiska krisen går nu in på sitt femte år, sa Reinfeldt.

– Trots alla krismöten ser vi ännu inte slutet på krisen. Det kommer att krävas ytterligare år av ansträngningar för att ta sig ur den. Sverige är ingen ö, vi är en del av Europa. Vi drabbas av svallvågorna av konjunkturen, säger Reinfeldt.

Han fortsatte med att tala om Sveriges ordning och reda i statsfinanserna.

– Medan Europas skulder har ökat har Sveriges minskat.

Reinfeldt återkom till temat om en värld i förändring.

– I en orolig tid kan Sverige satsa, vi har möjlighet att göra det många andra länder vill göra. Vi kan investera i forskning, infrastruktur, företagande och vi kan skapa framtidens jobb.

Reinfeldt fortsatte med att tala om satsningarna på infrastruktur, forskning och sänkningen av bolagsskatten, budgetnyheter som regeringen gått ut med tidigare. Han talade även om ungdomssatsningen, med pengar bland annat till den gymnasiala yrkesutbildningen. Även den satsningen gick regeringen ut med i början av månaden.

Under regeringsförklaringen sa statsministern att regeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta och hävdade att deras politik för jobb fått effekt.

– Jobbpolitiken har fått effekt, med ökad sysselsättning och minskat utanförskap.

Reinfeldt fortsatte med en budgetnyhet som handlar om att regeringen nästa år kommer att satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor på rättsväsendet.

– Otryggheten är fortfarande för stor och det är för få brott som klaras upp.

Enligt Reinfeldt blir anslagen till rättsväsendet därmed drygt 10 miljarder högre än 2006.

– Det är en mycket stor ökning av rättsväsendets kapacitet och vi förväntar oss väsentligt förbättrade resultat, sa Reinfeldt.

Han pratade om jämställdhet, och att Sverige har en lång väg kvar på det området.

– Världens mest jämställd land är fortfarande inte jämställt.

Reinfeldt sa att det är fortsatt prioriterat att jobba mot våld mot kvinnor och för en ekonomisk jämställdhet mellan könen.

Reinfeldt talade om vikten av Sveriges omställningsförmåga i en värld i förändring, det återkommande temat i dagens regeringsförklaring.

– Vi tar ansvar för Sveriges offentliga finanser. I en orolig värld har vi i Sverige framtidstro.

– Tillsammans ska vi se till att göra ett bra Sverige bättre, avslutade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringsförklaringen.