Polisens filmer kan fälla supportrarna

1:42 min

Rättegången mot de 20 IFK-anhängare som står åtalade för våldsamt upplopp i samband med fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och AIK i förra sommaren inleddes på onsdagen. Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

En av de åtalade, en 22-åring, berättar inför rätten att han var rejält full och rycktes med den där kvällen i augusti förra året. Han erkänner att han maskerad uppfört sig hotfullt och aggressivt, medverkat i rusningar utanför Gamla Ullevi och att han kastat två bengaler mot en tom yta för att bli av med den varma bengalen. Men han förnekar att avsikten var att försöka skada någon, för då hade han säkert träffat.

– Han har ju faktiskt på det stora hela erkänt gärningen och filmen talar ju sitt tydliga språk här, säger 22-åringens advokat Anders Fredriksson.

Större delen av den bevisning som lagts fram består av filmsekvenser från ridande poliser mitt i händelsernas centrum.

Åklagare Ann-Sofie Prahl menar att det 22-åringen gjort är ett angrepp mot den allmänna ordningen.

– Jag menar att det här beteendet är ett angrepp mot fotbollsrörelsen men även mot samhället och oss andra. Det begränsar föräldrar att ta med sina barn på fotbollsmatcher. Och det är ett beteende som kostar samhället stora summor pengar, säger Ann-Sofie Prahl under sin sakframställan.

Flera poliser och vakter skadades vid sammandrabbningen med supportrarna.

--När den här skaran av flera hundratals IFK-supportrar marscherade gemensamt och kom fram till Gamla Ullevi så urartade det. Flera av dem gick till angrepp mot polisen genom att forsera de av polisen uppsatta avspärrningarna som skulle skilja IFK-arna åt från AIK-arna, sa Ann-Sofie Prahl i maj.

– De har slagit och sparkat polisen och ordningsvakter och de har kastat flaskor och knallskott, säger Ann-Sofie Prahl.

De åtalade är 20 män mellan 18 och 41 år. Flera har enligt åklagaren tidigare dömts för våld i samband med fotbollsmatcher och har också tillträdesförbud till arenan.

Två av de åtalade erkänner våldsamt upplopp. Rättegången kommer att pågå i åtta dagar inklusive reservdagar och åklagaren säger att hon kommer att yrka på fängelsestraff för de flesta:

– I stort sett allt som jag påstår i mitt åtal finns dokumenterat på film och de här filmerna kombinerat med supporterpolisens gedigna personkännedom avseende de här grupperna utgör den huvudsakliga bevisningen, säger Ann-Sofie Prahl.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se