Nya nidbilder - Frankrike stänger ambassader

2:12 min

Ambassader och skolor i 20 länder stängs. Detta av oro för reaktioner på en fransk publicering av nya nidbilder av Mohammed. Veckotidningen Charlie Hebdos publicering kritiseras av franska regeringen.

”Jag ser inte någon mening i en sådan provokation men självklart respekterar jag yttrandefriheten”. Så kommenterade den franske utrikesministern Laurent Fabius, dagens publicering av nya Mohammedkarikatyrer i satirtidskriften Charlie Hebdo.

Runt veckotidningen har säkerheten skärpts. Det är inte första gången som den skämtar med Mohammed. I november förra året kastades en brandbomb in på redaktionen. Tidskriftens hemsida kraschade i dag av en syndaflod av kommentarer som pejlade mellan hat och ilska till starkt stöd.

Teckningarna föreställer bland annat profeten klädd i turban och vit nattskjorta, sittandes i en rullstol som körs av en svartklädd ultraortodox jude. Men det finns också två teckningar där Mohammed är helt naken.

Franska regeringen kritiserar publiceringen just nu när muslimer världen över redan upprörs av en annan nidbild av Mohammed i filmen ”De oskyldiga muslimerna”. Världen över har muslimer protesterat mot filmen. I Libyen dödades tre bland annat den amerikanske ambassadören på det amerikanska konsulatet i Benghazi.

I Frankrike förbjöd regeringen idag planerade demonstrationer mot den amerikanskproducerade filmen som skulle ha hållits på lördag.

Förutom skärpt säkerhet kommer också Frankrike tillfälligt stänga ambassader, konsulat, kulturcenter och franska skolor i 20 talet länder utomlands av oro för starka reaktioner mot karikatyrerna.

Ledare för de många muslimerna i Frankrike vädjar till lugn trots det de ser som en provocerande förolämpning.

Det finns en djup indignation bland muslimer här mot denna förolämpning och vi fördömer ännu ett islamofobiskt tilltag, men manar samtidigt franska muslimer att inte låta sig provoceras. Det sade den största franska muslimska organisationens (CFCM franska muslimska rådet) ledare Mohammed Moussaoui till franska tv-kanalen France24.