VÄSTERNORRLAND

Unga säljer sex för att skada sig själva

6:23 min

Imorgon anordnar Tjejjouren Cayenne en mässa i Örnsköldsvik. Caroline Engvall som skrivit boken "14 år till salu", om en tjej som säljer sex på nätet, kommer att att föreläsa.

Sedan Caroline Engvall släppt boken har hon fått mejl från tusentals ungdomar som skadar sig själva med sex. En del av dem kommer från Västernorrland. Enligt Caroline Engvall finns det fortfarande bristande kunskap när det handlar om unga som säljer sex.

– Kunskapen börjar växa men det är stora brister i stora delar av landet. Många tror att det är ett storstadsproblem unga säljer sex, men så är det inte. Att unga säljer sex sker ofta på internet och det finns överallt, säger Caroline Engvall.

– Unga som söker hjälp möts också ofta av okunniga vuxna och blir bemött med chock. Det är ett stort problem, fortsätter hon.

Att unga säljer sex för att skada sig själv kan bero på olika saker.

– Det kan vara personer som blivit utsatta för övergrepp, men också att man känner sig ensam och behöver fylla det med närhet.

Internet är bra för att hitta vänner och nya nätverk, menar Caroline.

– Men det är lätt att hamna snett och man lägger ut bilder på sig själv.

Caroline Engvall har fått många mejl från unga efter att hon skrivit boken "14 år till salu".

– Unga beskriver hur de använde sex för att göra sig själv illa, ungefär som att skära sig eller svälta sig. Många känner också att det var deras eget fel eftersom de inte sa nej utan träffade vuxna för att ha sex, säger hon.

Caroline Engvall känner att det var något hon vill jobba vidare med.

– Det viktiga för de unga är att de får veta att de inte är ensamma utan det finns många i samma situation. Det finns också hjälp att få, säger hon.

Caroline Engvall ska föreläsa på mässan som Tjejjouren Cayenne anordnar i Örnsköldsvik i morgon.

– Det här är ett svårt ämne för vuxna. Om en ung börjar berätta något ta dig tid och lyssna, spring inte iväg på en gång och känn att du måste anmäla det som hänt. Ta till dig berättelsen först och var uthållig. Våga berätta att du inte vet så mycket om det här och gör det. Unga efterfrågar vuxna som frågar hur de mår och verkligen mena det, säger hon.

Caroline Engvall tycker att föräldrar ska våga fråga sina barn om vad de gör på internet.

– Var intresserad av vad ditt barn gör på nätet. Har det hänt något på nätet? Har du lärt känna någon på internet? Har du haft sex med någon som du träffat på internet? Våga ställ frågorna, säger Caroline Engvall.