Herrljunga

Smör eller Bregott en het potatis

1:41 min

Det har blossat upp en smör-debatt i Herrljunga sedan kommunfullmäktige röstat igenom ett medborgarförslag om att skolor och dagis ska börja servera "smör eller bregott" istället för margarin.

Mats Palm (S), har överklagat fullmäktiges beslut till förvaltningsrätten.

Mats Palm som är oppositionsråd för socialdemokraterna i Herrljunga, anser att beslutet är olagligt.

– Smör kan många producenter tillverka, men varumärket Bregott kan bara Arla tillverka och det är där beslutet blir olagligt.

Medborgarförslag
Det har blossat upp en smördebatt i Herrljunga som nu har tagit sig hela vägen till förvaltningsrätten. Det började med att ett medborgarförslag om att skolor och dagis skulle börja servera endast "smör eller bregott" istället för margarin. På kommunfullmäktiges möte den 4 september röstades det ja till förslaget. Det som fått Mats Palm (S) och Finn Svensson (FP) att överklaga är just att det är en enskild producent som gynnas. Vilket de menar gör beslutet olagligt.

Hjördis Sandberg Hegg, som skrev medborgarförslaget, är besviken på överklagandet. Hon menar att det inte var meningen att peka ut en enskild producenten, utan att förslaget skulle innefatta smör och "mjuksmör".

Mjuksmör
– Det var inte för att det skulle produceras just Bregott utan att det skulle vara smör och kanske också mjuksmör som innehåller lite raspolja för att de ska bli lättare att bre, säger hon.

Även om det blev ett ja till förslaget så kan det inte börja gälla förrän förvaltningsrätten tagit ställning till om fullmäktiges beslut är lagligt eller inte. Smörfrågan fortsätter alltså och den har hittills skapat stor engagemang. Mats Palm berättar hur det lät när frågan debatterades i fullmäktige.

– Det var en av de större debatter vi haft på flera år, jag tror vi höll på i en och en halv timme. En del andra ärenden där det rör x antal miljoner till den ena eller andra verksamheter kan gå betydligt fortare, säger Mats Palm och tillägger:

– Smör är en het potatis i Herrljunga.