STOCKHOLM

”Arbetsmiljöproblem i hela Stockholms ambulansverksamhet”

1:59 min

Ambulansföretaget Falck har stora arbetsmiljöproblem med stress och övertid som vardag. Nu säger Dag Larsson (S) att det finns liknande problem i hela stadens ambulansverksamhet.

– Jag får larmrapporter från flera av operatörerna att de är en väldigt ansträngd situation sedan får jag höra mest från Falck. Det gör mig mycket bekymrad, säger Dag Larsson.

Vad ska man göra?

– En sak är att vi ska börja ställa krav från landstingets sida, inte bara att få billiga ambulanser utan hur det funkar i verkligheten.

Dag Larsson lämnade in en motion till landstingsfullmäktige tidigare i år som föreslog att man skulle ändra upphandlingarna av ambulanssjukvården för att ställa högre krav på leverantörerna för att förbättra kvalitén även om det skulle kosta mer.

Han menade också att antalet ambulanser inte ökat sen 1985, och behovet av fler ambulanser är stort. Både för arbetsmiljön men också för patienterna. Det höll däremot inte moderaten Lars-Joakim Lundqvist med om under landstingsfullmäktige i förrgår.

– Visst är arbetet vid ambulansen stressigt, men i den rapport som vi tagit del av vi får vi en helt annan bild än den Dag Larsson tecknar.

Men om ambulanserna har ökat så tycker inte Janne Kautto som har varit ambulanssjuksköterska sedan 2006 och är ordförande i Riksförbundet för Ambulanssjuksköterskor, att det har förbättrat situationen för dem.

– Den är ju ansträngd. Vi har en kronisk resursbrist och en kronisk brist på att nå fram till våra patienter dagligen, säger han.

Så hur påverkar det patienterna?

– Det drabbar ju patienterna i längden. För har du en sliten personal som kommer ut som är trött, less och de känner bara att de är otillräckliga. Hur skulle du känna som journalist om du var otillräcklig och göra ett jobb, det skulle inte vara bra. Vi gör ju vårt bästa för patienterna. Bara vårt bästa hela tiden, nu börjar vi närma oss tröskeln där vi inte orkar längre.