EU talar tyst om kinesiskt vapenhandelskrav

2:09 min

Kinas premiärminister Wen Jiabao förnyade, vid ett toppmöte med EU:s ledare i Bryssel, i dag kravet om att EU ska häva sitt vapenembargo mot landet. Men en del av Wens uttalande blev nertystat för offentligheten.

I dag träffade Wen Jiabao EU-ledarna José Manuel Barroso och Herman van Rompuy i Bryssel, och det allra mesta av mötet skedde inför stängda dörrar. Men direkt efter ett uttalande av Wen Jiabao bröts sändningen från mötet.

– Jag måste vara mycket rak när jag säger detta. Angående de två frågorna om att lyfta EU:s vapenembargo mot Kina och erkännande av Kinas fulla status som marknadsekonomi har vi jobbat i 10 år, men lösningarna har glidit undan. Jag beklagar detta djupt, sa Kinas premiärminister.

Direkt när det här ljudklippet slutade bröts sändningen från mötet. Enligt uppgifter skedde stoppet på begäran av den kinesiska delegationen, som inte ville att den här kritiken skulle ut i offentligheten.

Det var efter händelserna på Himmelska Fridens torg i Peking 1989, när hundratals demokratiförespråkare mejades ner av kinesiska soldater, som bland andra EU införde ett stopp för export av dödliga vapen till Kina.

Men vapenembargot har länge varit ifrågasatt, inte minst från länder som Frankrike och Tyskland. För knappt två år sedan sa EU:s utrikeschef Catherine Ashton i en intern rapport att vapenembargot är ett "stort hinder" för EU:s och Kinas säkerhets - och utrikespolitiska samarbete.

Förbudet att sälja vapen till Kina ses som ett "slag i ansiktet" på världens näst största ekonomi, enligt rapporten.

Webtidningen EU Observer uppger idag att dessutom finns flera EU-länder som redan kringgår vapenembargot. Framför allt Frankrike och Storbritannien sålde försvarsmateriel till Kina för runt 2 miljarder kronor under 2010.

Idag betonade alltså Wen Jiabao att EU bör häva sitt vapenembargo. USA och Japan vill däremot att omvärlden fortsatt ska låta bli att sälja vapen till Kina.