Regeringen skruvar upp kraven på bidragstagare

1:40 min

Samtidigt som regeringen presenterar satsningar på 23 miljarder i höstbudgeten skruvar man nu upp kraven på socialbidragstagare, studerande, invandrare, och att alla arbetslösa ska söka arbete för att få ersättning.

– Vi har ju en ordning där vi har möjligheter för både de med aktivitetsersättning och försörjningsstöd att vara inskriva på arbetsförmedlingen. Då är det ju rimligt att de får samma stöd och samma krav på sig som de som har arbetslöshetsförsäkring, säger Anders Borg.

Inom några veckor kommer regeringen också att presentera ett förslag om att arbetslösa som vill ha ersättning tydligare än i dag ska kunna visa att man är aktiv och kan visa upp vilka jobb man har sökt för att få ersättning. Även när det gäller Komvux så skriver regeringen i höstbudgeten om ökade aktivitetskrav och krav på närvaro.

När det gäller nyanlända invandrare har regeringen redan flaggat för tuffare tag. Och att den som vill ha ersättning ska flytta till ett anvisat jobb för att kunna få ut ersättning. Samtidigt skruvas kraven åt för de som lever på försörjningsstöd, eller socialbidrag som det brukar kallas.

Regeringen vill låta kommuner kunna tvinga alla att delta i aktiviteter eller praktik. För de som är över 25 år krävs det  i dag särskilda skäl för att kommunerna ska kunna göra det, men den regeln vill man alltså ändra. Här väntas förslag till våren.

Socialdemokraternas arbetsmarkandspolitiska talesperson, Ylva Johansson säger att det är rimligt och rätt att ställa krav på att arbetsföra människor söker jobb, men riktar ändå kritik mot regeringen.

– Man kan ju säga att regeringen har skapat ett stort problem i pch med att en stor mängd arbetsföra människor i dag finns i försörjningsstödet, inte inom arbetsmarknadspolitiken eller arbetslöshetsförsäkringen. Och det är ju ett problem som regeringen själv har skapat. De här människorna som är helt arbetsföra borde inte finnas i försörjningsstödet. Det ska vara den yttersta utposten i trygghetssystemet, säger Ylva Johansson.