Enkelt att köpa skolarbeten av spökskrivare

1:19 min

Unika skolarbeten och uppsatser på nätet går att beställa mot betalning. Det visar radioprogrammen Skolministeriet och Kalibers granskning. Många lärare ser sig chanslösa mot det nya fusket.

– Hade jag tagit emot alla anbud jag har fått hade jag kunnat leva på detta, säger 17-åriga Sven och berättar att han sålt ett 50-tal skoluppgifter till elever på gymnasiet.

Men det är ju fusk?

– Det stora problemet är att människor tycker att skolan är så tråkig och onödig att de faktiskt betalar för att slippa. Det har aldrig slagit mig att det är fel på nåt sätt. Går de inte till mig går de till någon annan, säger Sven som egentligen heter något annat.

I takt med att skolan fått bättre metoder för att upptäcka fusk har det uppstått en ljusskygg marknad för skrivbyråer och individer som gör skräddarsydda skolarbeten mot betalning. 

För Sven är uppsatsskrivandet ett lönsamt extra knäck. Hans kunder är kompisar och kompisars kompisar. Men på nätet är fusket mer organiserat. Där går det enkelt köpa skolarbeten av anonyma spökskrivare.

När Skolministeriet och Kaliber beställde en skoluppgift på nätet, tog det tre dagar innan uppsatsen levererades på mejl. 3 A4-sidor för 1000 kronor. Och när gymnasielärare Ulf  Jämterud  läste uppsatsen och körde den genom skolans dataprogram som avslöjar plagiat visade det sig omöjligt att upptäcka att uppsatsen inte var skriven av en elev.

– Det var väldigt intressant. Jag körde uppsatsen genom Urkund och ”ca 0 procent av detta dokument består av liknande text som påträffas på internet”, säger Ulf Jämterud.

Att den här typen av fusk är svår att upptäcka, bekräftar Skolministeriets lärarenkät. 510 statistiskt utvalda lärare svarade på frågan om de har tillräckliga metoder för att upptäcka spökskrivna uppsatser, mer än varannan svarade att de inte hade det.

Att elever anlitar spökskrivare kom som en nyhet för Karin Hector Stahre, chef för enheten för prov och bedömning på skolverket.

– Det är ju helt oacceptabelt självklart, för det kommer ju drabba den här elev i slutändan när man ska läsa vidare och behöver använda sina kunskaper som man då egentligen redan skulle haft, säger hon.

Lovisa Haag och Andreas Viklund
UR