Sveriges Radios Novellpris 2012

Arkan Asaad får 2012 års Novellpris

Sveriges Radios Novellpris 2012 går till författaren Arkan Asaad för novellen ”Gift mot sin vilja” i uppläsning av skådespelaren Alexander Salzberger. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna.

Du kan lyssna på novellen till och med den 29 oktober 2012. 

Arkan Asaads novell ”Gift mot sin vilja” är specialskriven för Sveriges Radio och en av fem noveller som nominerades till Novellpriset.
I ”Gift mot sin vilja” läser en ung man ur ett brev från Migrationsverket, ett avslag på hans jämnåriga kusins ansökan om uppehållstillstånd. Verket har fått veta att äktenskapet mellan de båda kusinerna inte har ingåtts av fri vilja. Det är en berättelse om en helt vanlig kille, född i Kurdistan men uppväxt i Sverige, med en önskan att bestämma över sitt eget liv och sin framtid. Denna hans önskan ställs mot släktkollektivets idé om vad som är bäst för gruppen.

- Priset betyder otroligt mycket för mig eftersom det jag skriver om är det så många människor som berörs av, säger Arkan Asaad.

- Jag trodde att det skulle vara en ständig kamp för mig att slå mig in i den homogena litterära världen men det här visar att man anammat mitt språk, mina texter och min bakgrund. Det ger mig mer vind under vingarna att kunna fortsätta bana väg för dem som kommer efter mig som lever med en fot i två olika kulturer,  jag hoppas att jag kommer att kunna bidra med mycket. 

Arkan Asaad tog emot Sveriges Radios Novellpris på Bokmässan i Göteborg. Priset är på 25 000 kronor.

Om Arkan Asaad
Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av Irak. 1983 kom han till Sverige tillsammans med sin familj, växte upp i Eskilstuna och flyttade senare till Stockholm. Arkan Asaad blev själv bortgift som 19-åring av sin pappa. Runt detta tema kretsar också hans debutroman ”Stjärnlösa nätter”, som utkom på Nordstedts förlag i januari 2011.

Alexander Salzberger, född 6 juni 1985, är en svensk skådespelare, komiker och manusförfattare. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. 2011 medverkade han  Backateaterns uppsättning av Processen. I Sveriges Radio har han tidigare medverkat i humorproduktionerna Radio Lichtenstein samt
Kungen kommer till Rissne.

Om Sveriges Radios novellpris
För elfte året i rad har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 och sända under säsongen 2011-2012. Under årens lopp har författare som Håkan Nesser, Bob Hansson och Beate Grimsrud vunnit priset