Strängnäs

De hjälper våldsutsatta män

2:11 min

Strängnäs stödboende, som drivs ideellt, är ett av få i landet som även tar emot våldsutsatta män. Där har man kort efter invigningen märkt av ett starkt intresse från män utsatta för hedersproblematik.

– Det finns många män som är utsatta för hedersvåldsproblematik. På något sätt har vi förstått det, men vi blev förvånade och tagna på sängen att vi fått flera samtal som handklar om det, säger Annelie Tollehed Biller, en av stödboendets grundare.

Strängnäs stödboende har hållit öppet en månad i en nyrenoverad enplansvilla och bland de första att höra av sig till verksamheten som tar emot både män och kvinnor, finns alltså män utsatta för hedersvåld.

– De är utsatta för våld, tyst våld och de är rädda för sina anhöriga, som hotar dem på grund av att de inte passar i deras norm, att de gör eller säger saker som inte passar id eras kollektiv

En kartläggning gjord av Brottsförebyggande rådet för tre år sen visar att en av sex personer som utsätts för våld i nära relationer i Sverige är en man. Nyöppnade Strängnäs stödboende är en av få verksamheter i landet som står öppet även för dessa män.

– Det är ovanligt i Sverige. Vi har inte många stödboende för män som blir utsatta i nära relation. Det behövs för det blir fler polisanmälningar, säger Sol Lindhöjd, verksamhetens andra grundare.

Christoffer Malm

christoffer.malm@sr.se