Timrå

Timråskolor behöver miljontillskott

1:30 min

Politikerna i Timrå satsar minst på skolan i länet och nu är läget kritiskt – skjuts inga mer pengar till den redan snåla skolbudgeten kan det bli aktuellt med avveckling. Barn- och utbildningsnämnden äskar nu om 20 miljoner kronor mer till skolan nästa år.

– Allt under nio miljoner är avveckling. Allt över nio miljoner då pratar vi utveckling av Timrå kommuns skolor, säger nämndens ordförande Mats Wallin (S).

I dag är situationen ohållbar, skolorna i kommunen tvingas gå på knäna.

– Vi ligger på en nivå som gör att det inte går att driva, det går inte runt, säger Mats Wallin.

Eleverna i Timrå har bland de lägsta studieresultaten i länet. Skolpengen per elev och år är också under genomsnittet. Men en hög skolpeng behöver inte ge något bättre resultat hävdar Mats Wallin.

– Vi har valt att gå ifrån det där. Kommuner i länet som lägger mycket mer har inte bättre resultat, vi behöver mer det är inget snack om det, men det viktiga är hur och vad vi gör med resurserna. Vi behöver mer personal, de är det stora.

Niondeklassarna Niklas Ledin, Albin Olofsson, Sofie höglund och Matilda Andersson-Knut tycker att mer pengar borde satsas på att byta ut gamla datorer och läroböcker.

De säger att datorerna på Mariedalsskolan är från stenåldern. Att läroböckerna oftast är trasiga och nerkluddade – och att klasser har slagits ihop.

I november fattar kommunstyrelsen i Timrå beslut i frågan.

Pontus Hellsén
pontus.hellsén@sverigesradio.se