Miljarder i EU-stöd går till fusk och bedrägerier

2:39 min

Ett nytt europeiskt åklagarkontor bör få ansvar för att bekämpa mångmiljardfusket med olika EU-stöd. Det föreslår nu EU:s justitiekommissionär Viviane Reding.

Viviane Reding kräver även en mer harmoniserad lagstiftning för att komma till rätta med bedrägerierna.

Reding säger sig vara "chockerad" över hur mycket EU-pengar som hamnar hos kriminella.

– Omfattningen av de olagliga aktiviteterna, som leder till förluster i EU-budgeten, är verkligen chockerande, sa hon  inför EU-parlamentets rättsliga utskott i veckan.

2010 rapporterades fusk och bedrägerier med olika EU-stöd på runt 600 miljoner euro, motsvarande över fem miljarder kronor.

Men den verkliga siffran för fusket är sannolikt mycket högre än så, hävdar Viviane Reding. Det mesta fusket sker med olika jordbruksstöd och regionalstöd.

– Vi kan inte tolerera att en enda euro av skattebetalarnas pengar hamnar i kriminellas fickor, säger EU:s justitiekommissionär.

Enligt EU-kommissionen är ett problem att olika EU-länder i dag ser olika allvarligt på den här typen av brott. I vissa länder är straffen hårda, i andra länder kan stödbedragare slippa undan med böter eller kanske inget straff alls.

Nu har EU-kommissionen föreslagit att man inför ett minimistraff i hela EU på minst sex månaders fängelse för de som döms för att ha lurat till sig EU-stöd på minst 100 000 euro.

– Med de här nya reglerna kan kriminella inte längre exploatera dagens skillnader mellan rättssystemen. De kommer inte längre ha något gömställe, säger Viviane Reding.

Enligt EU-kommissionen är fusk med EU-bidrag ett brott som är lågt prioriterat bland många åklagare runt om i EU. Därför har man just börjat fila på ett förslag om ett nytt europeiskt åklagarkontor.

– Ett sådant kontor ska få rätt att väcka åtal i alla medlemsländer för att säkerställa att bedragare dras inför rätta.

Men det är långt ifrån säkert att EU-kommissionen får igenom sina idéer om nya sätt att komma åt de som lurar till sig EU-stöd. I flera medlemsländer finns ett motstånd mot att lämna ifrån sig makt över det egna rättssystemet, och att ge europeiska åklagare rätt att väcka åtal i deras land.

Bulgarien är ett av de länder som EU-kommissionen länge har kritiserat för att inte tillräckligt tufft bekämpa fusk med EU-stöd.

I går blev sex personer frikända av en apellationsdomstol i Sofia, trots att de tidigare hade dömts till långa fängelsestraff för att ha lurat till sig jordbruksstöd från EU på motsvarande runt 60 miljoner kronor.

Reporter: Jens Möller, Bryssel