Riskerar 7 års fängelse för bild på nallebjörnarna

1:34 min

I dag är det parlamentsval i Vitryssland men få tror att det kommer gå rätt till. En stor del av landets opposition uppmanar till röstskolk för att inte ge valet legitimitet.

I somras ville den svenska pr-byrån Studio Total sätta fokus på den bristande demokratin i Vitryssland genom att släppa ner flera hundra nallebjörnar med frihetsbudskap över landet.

Som en följd av den händelsen riskerar nu 20-årige Anton Surjapin sju års fängelse. 

Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén har träffat honom i Minsk.

– Visst är det lite lustigt, säger Anton. Svenskarna flög hit, kastade ner nallar med budskap om yttrandefrihet i Vitryssland. Jag fick tag på bilder av nallarna och i enlighet med det fria ordet publicerade jag dem – och för det åkte jag fast, säger Anton

En vecka hade gått efter den uppmärksammade flygningen när polisen knackade på hos Anton Surjapin i studentlägenheten i huvudstaden Minsk.

Han greps och satt en dryg månad i KGB:s ökända häkte, misstänkt för att ha hjälpt svenskarna att ta sig in i vitryskt luftrum.

I Vitryssland förnekade man först att flygningen ägt rum. Men när sanningen kom fram sparkades chefen för landets flygförsvar samt chefen för gränsskyddet.

Att Sveriges ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson, förklarades icke välkommen i landet i början av augusti har också satts samman med nallebombningen – även om den kopplingen aldrig har uttalats officiellt.

Anton Surjapin som lade ut bilder på nallarna på sin fotoblogg är fri nu, men han är fortfarande misstänkt och får inte lämna Minsk. Han riskerar sju års fängelse.

Anton säger att han aldrig har träffat svenskarna som flög det enmotoriga planet fullastat med nallebjörnar. Han vill inte träffa dem heller.

– Jag vill helst glömma det här, som man glömmer en mardröm, säger han.