Jönköping

Ger upp jakten på Vätterns järn

1:52 min

I drygt ett år har provborrningarna i Vättern, utanför Jönköping, pågått. Nu har man analyserat resultatet och det är inte tillräckligt bra för en fortsättning.

Det blir ingen brytning av järnmalm i Vättern. De provborrningar som pågått sedan förra sommaren - först från land och sedan även från en pråm i sjön - har inte visat på de fyndigheter som företaget som utfört dem hoppats på.

– Vi har väl tyvärr inte sett det vi trodde vi skulle få se. Det är mycket järn men i låga halter. Enbart på järnet ser det inte ut att vara värt att bryta något där. Tyvärr är det så att alla modelleringar bara är kvalificerade gissningar och man vet inget säkert innan man borrat, säger Ove Göting som är delägare i Asera mining.

Den här gången verkar det som att Ove Göting på Asera Mining får går lottlös från provborrningarna. Det var förra sommaren som de inleddes. Då borrade man från land, snett ner under Vättern. Man hittade då bara låggradig järnmalm, men Ove Göting menade då att alla tecken tydde på att det fanns höggradig, brytvärd järnmalm under Vätterns botten.

I somras inleddes därför provborrningar från en pråm. Nu har man kommit ner på nästan 2 000 meters djup utan att hitta vad man söker och längre ner än så tänker man inte borra. Därmed har projektet, finansierat av ett indiskägt Singaporeföretag, varit varit en rejäl förlustaffär.

–  Ja, det är i storleksordningen 20 miljoner kronor.

Känns det som ni slängt pengarna i sjön?

Ja det har vi bevisligen gjort men sådan är den här branschen.

Än har de dock inte gett upp helt. Materialet de fått ska analyseras för att undersöka om de kan finnas andra brytvärda metaller under Vätterns botten.

– Det kan ju finnas andra roliga saker. Det är metaller som kan vara värdefulla även i väldigt låga halter. Det kan finnas där, jag säger inte att det gör det men vi går inte därifrån förrän vi förvissat oss om att det inte finns något annat värdefullt där, säger Ove Göting.