Man i Sverige åtalas för folkmord i Rwanda

1:58 min

Inom kort väntas det första åtalet i Sverige om folkmord. Det handlar om en man från Rwanda som misstänks för delaktighet i folkmordet där 1994. Åtalet är planerat till november och planen är att delar av rättegången ska hållas i Rwanda.

Åklagare Magnus Elving:

– Han är misstänkt för att ha medverkat i ett antal massakrer i Rwanda 1994, mot människor i folkgruppen tutsi. Jag vill inte gå in närmare på vilka massakrer det rör sig om. Brottsrubriceringen är folkmord och grovt folkrättsbrott.

Mannen som är i 50-årsåldern var internationellt efterlyst när han greps i december förra året.

Då hade utredningen mot honom pågått sedan i april, berättar Hans Melander, gruppchef vid polisen krigsbrottskommission som skött utredningen.

– Det började med att myndigheterna i Rwanda begärde honom utlämnad, men det går inte eftersom han är svensk medborgare, säger Melander.

Den svenska utredningen är nu på 5 000 sidor, hälften av dem är vittnesförhör, många har skett på plats i Rwanda.

Under folkmordet i Rwanda dödades runt 800 000 människor på 100 dagar.

Innan åtalet är väckt vill åklagaren inte ge några fler detaljer om vad mannen misstänks för. Men det här är alltså första åtalet i Sverige gällande folkmord. Tidigare åtal har gällt folkrättsbrott, där det inte handlat om att systematiskt försöka utrota en folkgrupp på det sätt som skedde i Rwanda.

Åklagare Magnus Elving igen:

– Det är nog det allvarligaste brott som svensk polis har utrett, det är min bedömning.

Det här att det är rubriceringen folkmord, vad innebär det?

– Det är en utmaning givetvis. Det är ett ganska komplext brott, rent juridiskt. För det är inte bara enskilda handlingar som åklagaren måste bevisa utan man måste också gå in på syftet och bevisa att syftet var att utplåna hela eller delar av en folkgrupp.

Åtalet är planerat till november, då även rättegången är tänkt att starta. Unikt i det här fallet är också att delar av rättegången är tänkt att hållas på plats i Rwanda.

– Det är lättare att hämta in uppgifter i Rwanda, och det är unikt tror jag att en svensk domstol är beredd att resa till ett annat land för att genomföra en rättegång.

Under folkmordet i Rwanda dödades runt 800 000 människor under några månader. Vilken roll den man som nu ska åtalas haft vill polisen inte säga innan åtalet är väckt.

Men det blir alltså första gången i Sverige som det kommer ett åtal om folkmord, tidigare åtal har gällt folkrättsbrott, där det inte handlat om att systematiskt försöka utrota en folkgrupp på det sätt som skedde i Rwanda.