Miljörörelsens avhopp hotar skada FSC-märket

1:51 min

Allt fler varor av trä, papper och kartong är FSC-märkta i våra butiker. Det är en internationell logotype för ett ansvarsfullt skogsbruk, men tre stora svenska miljöorganisationer har hoppat av den svenska märkningen i protest och det hotar på sikt att skada konsumenternas förtroende för FSC, visar ny forskning.

– Vi kunde ju inte stå där som gisslan för FSC. Jag tror att de flesta konsumenter blir lurade. De tror att det här är miljövänligt virke som inte har belastat miljön och tagit hänsyn till alla möjliga saker och det lever ju de som säljer det här på, anser Klas Ancker på Jordens Vänner.

Klas Ancker på Jordens Vänner satt i FSCs miljökommitté fram till i våras då man valde att hoppa av i protest liksom tidigare Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen gjort eftersom man anser att miljökraven är för svaga och att skogsbolagen bryter mot FSCs regler utan att något händer. Kvar finns nu bara Världsnaturfonden och Sveriges Ornitologiska förening.

FSC betyder Forest Stewardship Council och märket finns på till exempel grillkol och bänkskivor, trägolv och kopieringpapper, trädgårdsmöbler och mjölkförpackningar och i Sverige är hälften av skogsbruket idag FSC-certifierat. Skogsbolag som ansluter sig lovar att följa 10 principer bland annat att inte fälla träd på marker där det finns många skyddsvärda arter.

Statsvetaren Johanna Johansson vid Umeå Universitet forskar om FSC-märkning.
Trovärdigheten för FSC kan undermineras på lång sikt om den fortsätter att ha svagt stöd av svenska miljöorganisationer, säger Johanna Johansson.

Johanna Johansson doktorerar på FSC-märkning i vinter. Hon visar i sin forskning att skogsbolagen skärpt miljöarbetet efter att de gått med i FSC, att de till exempel lämnar mer död ved i skogen nu vid avverkning vilket gynnar många arter, men att det är förtidigt att kunna utvärdera effekterna på den biologiska mångfalden i stort av FSC.
– Det krävs ganska många år för att se hur skogen växer och hur skogen artar sig, säger Johanna Johansson.



Referens: Johansson, J. And Lidestavb, G. Can voluntary standards regulate forestry? - Assessing the environmental impacts of forest certification in Sweden, Forest Policy and Economics, Volume 13, Issue 3, March 2011, Pages 191-198, DOI:10.1016/j.forpol.2010.11.004

Johansson, J. Challenges to the Legitimacy of Private Forest Governance - the Development of Forest Certification in Sweden, Environmental Policy and Governance, online: 13 SEP 2012, DOI: 10.1002/eet.1591