Hörby

Politiker försvarar muralmålning

1:01 min

Lars Ahlkvist, kommunstyrelsens ordförande i Hörby har fått kritik efter att kommunen inte gjort en offentlig upphandling av en muralmålning för 600 000 kronor.

Kommunen ska betala hälften av de 600 000 kronor som målningen kommer kosta. Resten ska betalas av det kommunala fastighetsbolaget där Lars Ahlkvist sitter i styrelsen.

- Vi har gått igenom olika upphandlingsregler och bedömningen var att vi får göra på det här sättet, men visst därom kan de lärda tvista.

Konstverket ska hänga i det nybyggda kommunhuset och visa personligheter från trakten och historiska händelser som bland annat Golgatavandringen. Lars Ahlkvist stod modell som en romersk legionär när konstnären Johan Falkman gjorde skisser. De är bekanta sedan tidigare.

- Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag och Johan har träffats privat vid några tillfällen.

Enligt kommunens riktlinjer kan en till två procent av kostnaden för offentliga byggnader gå till utsmyckning som i det här fallet en muralmålning. Lars Ahlkvist menar att målningen är en investering.

- Vi kommer ha glädje av konstverket i sextiofem år och då blir kostnaden per år inte särskilt stor. Det blir inte mycket försörjningstöd eller någonting annat man hade kunnat få för de pengarna.